Tarihçiler Marmaraereğlisi'nde Buluştu

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi, Trakya Coğrafyasındaki tarihi hazinenin konuşulduğu Avrupa’dan gelen bilim adamlarına ev sahipliği yaptı. Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın desteklediği 2. Uluslararası Roma Dönemi ve Geç Antik Devir Trakya Çalıştayı’nda (PERİNTHOS-HERAKLEİA) bilim adamları kendi ülkelerinde yaptıkları çalışmaları aktarma fırsatı buldu. Çalıştayın ilki Yunanistan’da yapılmıştı.

Tarihçiler Marmaraereğlisi'nde Buluştu
Marmaraereğlisi ilçesi büyük bir organizasyona daha ev sahipliği yaptı. İlçe Kaymakamı Sıtkı Zehin’in de destek verdiği Çalıştayın ilk gününe Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’da katıldı.

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, “Trakya Eyaletinde Roma Egemenliği Altında Kutsal Alanlar, Şehirler ve Hakimiyet Alanları" konulu çalıştayın bölge için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Başkan Uyan açılış konuşmasında, “Marmaraereğlisi sadece Tekirdağ veya Trakya için değil, ülkemiz ve tüm Avrupa için önemli bir bölge. İlçemiz yıllarca Trakya coğrafyasına başkentlik yapmış bir bölge. İlçemizde ki tarihi bulgular gün ışığına çıktığında ise, her yıl milyonlarca turistin ciddi akımına uğrayacak bir potansiyele sahip” dedi.

Yıllardır bölgenin tarihi ve turistik potansiyelini bilerek bu yönde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, “Bu çalışmaları derinleştirerek sürdürmeye devam ediyoruz. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile sürekli görüşüyoruz. Özellikle Çanakkale-İzmir hattına giden turistik kafilelerin bölgeye ziyareti için gerekli girişimleri yaptık. Bizlerde değerli hocalarımızın ve devletimizin de desteği ile Ereğli’deki tarihi mirası gün ışığına çıkarmaya gayret ediyoruz. Alexin Kahvesi, Konstantin’in (Kral) evi ve Bazalika ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kısım kısım kazılar da başladı.

Ereğli’nin tarihi önemini ortaya çıkaracak bu yapıları günümüze kazandırdıktan sonra bölgemiz dünya mirasında hak ettiği değerini kazanacaktır. Özellikle ilçemizde yaşayan herkes bunun yakın zamanda büyük katkısını görecek” ifadelerini kullandı.

"Trakya tarihte çok önemli yere sahip"

Marmaraereğlisi Halk Eğitim Merkezinde, Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Avusturya, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsviçre’den 50 kişilik Arkeoloji ve Tarih Profesöründen oluşan bilim insanının katılım gösterdiği üç günlük çalıştayın organizasyonunda yer alan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, “İstanbul’dan Tuna havzasına kadar olan Trakya dediğimiz bölge tarihte çok önemli bir yere sahip. Bu bölgenin başkenti ise o dönem Marmaraereğlisi olmuştur. Bizlerde Güneydoğu Trakya olarak adlandırdığımız bölgenin önemini bilerek ikinci çalıştayı burada yapmak istedik. Yerel yönetimler bu konuda bizlere ciddi katkı verdiler ve farkında oldukları tarihi bilinç ile hemen destek oldular. Bu nedenle sadece Türkiye topraklarındaki Trakya’yı değil, Tuna’dan İstanbul’a uzanan tüm Trakya’yı birlikte ele alıp değerlendiriyoruz. Çünkü geçmişte bu coğrafya bir bütündü. Yaşamsal bulgular zaten bize bunu ispatlamaktadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Sayar, “Trakya bütününde özellikle Yananistan, Bulgaristan ve Türkiye üçgeni ciddi önem arz ediyor. Esasen Türkiye’de kalan kısım daha küçük ancak özellikle Marmaraereğlisi’nin o dönemlerde baş şehirlik yapmış olması buranın önemini daha da artırıyor. Yani aslında Marmaraereğlisi Trakya coğrafyası bölgesinin kaderini belirleyen bir nokta. Biz konuya bu açıdan bakıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, “Burada ülke ülke bakmamak gerek. Biz bilim adamları ülke veya sınır gözetmeksizin aynı noktadan konuya bakıyoruz. Yani burada Balkan ülkeleri dışında kalan ülkelerden de bilim insanları var. Bu akademik bir çalışma. Hiçbir ülkenin veya kurumun projesi değil. Biz bilim insanları senede bir kere toplanıyoruz ve yaptığımız çalışmalar sonucu elde ettiğimiz verileri birbirimizle paylaşıyoruz. Trakya bütününde yapılan çalışmaları birbirimizle paylaştığımızda da ortaya çıkan bütün üzerinden geçmiş tarihlerde yapılan sosyal, ekonomik ve insani yaşamları daha iyi ortaya koyabiliyoruz. Bu çalıştayları her yıl başta bir ülkede yapıyoruz. Bu sene Marmaraereğlisi Belediye Başkanı bizlere son derece yardımcı oldu. Büyük kattı verdi. Belediye Başkanımıza katılım gösteren elliye yakın bilim insanı adına teşekkür ederim” dedi.

Kaynak: İHA