Roman Dernek Başkanından Sitem

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cıstır, 'İlle de Bir İş Olsun' projesine destek verilmemesinden yakındı Cıstır: 'Projemize İzmir yeterince destek vermedi. Her yerde organize sanayi bölgesi var. Belediye başkanları, ticaret odası başkanları ve kaymakamlar ile görüştük. Bir yıl boyunca üç Roman kursiyeri istihdam etmek aslında projeyi yok saymaktır'

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır, "İlle de Bir İş Olsun" projesine İzmir'in yeterince destek vermediğini belirterek, "Her yerde organize sanayi bölgesi var. Belediye başkanları, ticaret odası başkanları ve kaymakamlar ile görüştük. Bir yıl boyunca üç Roman kursiyeri istihdam etmek aslında projeyi yok saymaktır." dedi.

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı desteği ile yürüttüğü "İlle de Bir İş Olsun" adlı 1 yıllık proje, kapanış toplantısı ile sona erdi.

Konak'taki bir otelde düzenlenen kapanış toplantısında konuşan İZROMDER Başkanı Cıstır, bir yıl süren projede 100 kursiyere 26 saat teknik, 12 saat ise uygulamalı iş makinesi operatörlüğü kursu verildiğini kaydetti.

- "Biz Romanları çok seviyoruz diyenlere inanmayacağız"

Cıstır, proje kapsamında sadece üç kursiyerin İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı şirketlerde çalışmaya başladığını aktararak, "Projemize İzmir yeterince destek vermedi. Tire'den Bergama'ya kadar kursiyerlerimiz var. Her yerde organize sanayi bölgesi var. Belediye başkanları, ticaret odası başkanları ve kaymakamlar ile görüştük. Bir yıl boyunca üç Roman kursiyeri istihdam etmek aslında projeyi yok saymaktır." diye konuştu.

Projenin iş garantili olmadığını hatırlatan Cıstır, bu saatten sonra "Biz Romanları çok seviyoruz" diyenlerin sözlerine inanmayacaklarını, böyle diyenlerden Roman kursiyerleri işe almalarını isteyeceklerini söyledi.

Cıstır, Romanların bu ülkenin gerçeği olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Başbakan ve Cumhurbaşkanı söylerse hemen herkes peşimize düşüyor. Kursiyerlerimiz aldıkları eğitim sayesinde nitelikli çalışan durumuna geldi ama iş bulamıyorlar. Proje süremiz bitti ama biz kapı çalmaya devam edeceğiz. Romanları şimdiye kadar ne Kızılay'da ne de Taksim Meydanı'nda görmediniz ama iş ve aş için çocukları sokağa çıkaracağım. Yazıktır, günahtır."

-"İş için ziyaretler yapacağız"

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Roman mahallelerinde yaşanan en büyük sorunun işsizlik olduğunu dile getirdi.

İzmir iş dünyası ve kamu kurumlarının iş makinası operatörlüğü kursunu tamamlayan Roman vatandaşlarına sahip çıkacağına inandığını vurgulayan Purçu, dernek başkanı Cıstır ile önümüzdeki günlerde ziyaretler yapıp, kursiyerlerin iş sahibi olması konusunda ricacı olacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA