Otomobillerin Eskiyen LPG Tanklarıyla Evleri Isıtıyor

Erzincan'da, araçların eskiyen LPG tanklarını hurdacılardan satın alan soba imalatçısı Cemal Er, bu tanklardan ev ve iş yerleri için sobalar üretiyor Soba üreticisi Er: 'Sobalar çelikten olduğu için hem daha dayanıklı hem de daha fazla ısı veriyor'.

KEMAL ÖZDEMİR - Erzincan'da, ekonomik ömrünü tamamlayan otomobillerin LPG tanklarını hurdacılardan satın alan soba imalatçısı Cemal Er, bu tanklardan yaptığı sobalar ile ev ve iş yerlerini ısıtıyor.

Kentteki sanayi sitesinde 23 yıldır mangal ve soba imal eden Cemal Er, hurdacılardan aldığı ekonomik ömrünü tamamlamış eski LPG tanklarından soba üretiyor.

Er'in ev ve iş yerleri için yaptığı sobalar, özellikle kışın etkisini göstermeye başladığı şu sıralar rağbet görüyor.

Cemal Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araçlara takılan LPG tanklarının ekonomik ömrünün 10 yıl olduğunu belirterek, "10 yılın ardından araçlardan çıkarılan ve atıl duruma gelen LPG tanklarını hurdacılardan alarak bu tanklardan soba imal ediyorum.'' dedi.

Uzun yıllar soba imalatı yaptığını anlatan Er, "Arabadan çıkarılan hurda LPG tankını bir arkadaşımın iş yerindeki deposunda gördüm. LPG tankını incelediğimde iyi bir soba olabileceğini düşündüm ve daha sonra üzerinde çalışarak soba yaptım.'' ifadesini kullandı.

Er, LPG tanklarının çelik olmasından dolayı zor işlendiğini kaydetti.

- "Hem dayanıklı hem fiyatı ucuz hem de fazla ısı veriyor"

Yanında bir işçi çalıştırdığını ve günde 3 soba yapabildiklerini ifade eden Er, şöyle konuştu:

"Hurdaya ayrılan LPG tanklarını hemen kullanamıyoruz. Çünkü LPG tankındaki gaz, oksijen kaynağı ile kestiğimizde patlamaya neden olabiliyor, bu sebeple LPG tanklarını şamandarasını söktükten sonra en az üç ay bekletmek zorundayız. LPG tanklarından ürettiğimiz sobalar, diğerlerine oranla daha kullanışlı ve maliyeti düşük."

Er, LPG tanklarından "talaş sobası", "turbo soba", "odun sobası" ve "kömür sobası" adı altında 4 çeşit soba ürettiğini anlatarak, "Üretilen sobalar çelikten olduğu için hem daha dayanıklı hem de daha fazla ısı veriyor. Bu sobaları alanlar çok memnun kalıyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA