İş Dünyasından Enerji Tasarrufu Çağrısı

Türkiye en büyük sivil toplum kuruluşları arasında yer alan İTO, İSO ile İGDAŞ ve İETT Genel Müdürleri 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla bireysel yaşamda tüm vatandaşları, kurumsal hayatta tüm sanayicileri ve iş adamlarını enerjiyi verimli kullanmaya çağırdı.

İş Dünyasından Enerji Tasarrufu Çağrısı
31 Ekim, tasarruf etmenin insanlar ve ülke ekonomileri için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak amacıyla 1924 yılından beri Dünya Tasarruf Günü olarak kutlanıyor. İTO, İSO ile İGDAŞ ve İETT Genel Müdürleri 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla bireysel yaşamda tüm vatandaşları, kurumsal hayatta tüm sanayicileri ve iş adamlarını enerjiyi verimli kullanmaya çağırdı.

“Bütçenize enerji katın”

Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla açıklama yapan İTO ve Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar, ülke olarak daha çok üretimi, daha az enerji tüketerek yapmak zorunda olduğumuzu söyledi.

Çağlar, “Verimli enerjinin formülünü Ocak ayında ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı’nda açıklıyoruz. 11-14 Ocak 2018’de Yeşilköy İFM’de düzenleyeceğimiz fuar, enerji tasarrufu sağlayan en yeni beyaz eşyalar, küçük ev aletleri ve aydınlatma sistemleri ile önemli bir adres olacak. Enerji üretici ve tüketicileri fuarda ilk kez bu ölçekte bir araya gelecek. Tasarrufun enerjisini hep birlikte ENIPE’de yaşayalım” dedi.

Yarın Dünya Tasarruf Günü’nün kutlanacağını hatırlatan Başkan Çağlar, “Enerji tasarrufuyla bütçenize enerji katın. 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’nü destekliyoruz. Çünkü bir ülkede tasarruf, enerjide verimlilikle başlar. İstanbul Ticaret Odası ve Enerji Verimliliği Derneği Başkanı olarak herkesi evinde ve işinde verimli enerji kullanmaya davet ediyorum” diye konuştu.

“En önemli enerji tasarrufu, enerjinin verimli kullanılması”

“Enerji verimliliği günümüzde değeri çok daha fazla anlaşılan, stratejik noktada takip ettiğimizde önemini farklı alanlarda gördüğümüz çok güçlü bir gerçek” diyen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise “Bugün artık dünyadaki stratejik ülkeler, bölgeler arasındaki tüm uzun vadeli hesaplaşmaların temelinde enerjinin yattığını görüyoruz. Türkiye gibi hedefleri çok büyük olan ve gelişim hedeflerinde de büyümenin önemli etkisi olan bir ülkede enerji diğerlerinden biraz daha fazla önem taşıyor. Bu nedenle elimizdeki enerji kaynaklarının çok doğru ve dikkatli kullanılması konusunda hepimize çok büyük sorumluluk düşüyor” diye konuştu.

Bahçıvan, enerji kaynaklarının eşitlenmesi konusunda olumlu gelişmeler olsa da enerjinin en önemli tasarruf kaynağının enerjinin verimli kullanılması olduğuna dikkat çekti.

“Beyaz eşyalarınızı enerji verimli ürünlerden seçin!"

Enerji Verimliliği Derneği İstanbul Şube Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Rasim Mazlum da Dünya Tasarrufu Günü dolayısıyla enerji tasarrufunun aile bütçesindeki önemine dikkat çekti. Rasim Mazlum, dünyanın korunmasının, sanayinin ve aile bütçesinin üzerindeki ağır enerji maliyeti yükünün hafifletilmesinin enerji tasarrufu sağlayan çözümlerin yaygınlaştırılmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Enerji verimli ürün olarak satılan bulaşık makinelerinin yüzde 67’sinin, klimaların yüzde 64’ünün, buzdolaplarının ise yüzde 40’ının kriterleri taşımadığına dikkat çeken Mazlum, “Paramızın yüzde 29’u ısınmaya, yüzde 17’si soğutmaya, yüzde 13’ü beyaz eşyalara ve yüzde 12’si ise aydınlatmaya gidiyor. Enerji verimli ürün kullanımına ve tasarruf yöntemlerine dikkat ederek bu oranları oldukça azaltmak mümkün. Beyaz eşyalarda enerji verimli ürün kriterleri nelerdir? Enerji tasarrufu için hangi beyaz eşyaları tercih etmeliyiz? Tüm bu soruların cevabı ise enerji üretici ve dağıtımcılarının buluşma noktası olan 11-14 Ocak 2018 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak olan ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi’nde bulmak mümkün” dedi.

“En büyük tasarruf toplu taşımadır”

ENIPE Fuarı ve Zirvesi’nin sponsorlarından İETT Genel Müdürü Arif Emecen de Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla tüm İstanbulluları toplu taşıma kullanmaya davet etti. Toplu taşımanın başlı başına bir tasarruf olduğunu ifade eden Emecen 12 metre uzunluğundaki araç ortalama 80-100 kişi, özel araçlar ise ortalama 1,5 kişi taşımaktadır. Fiziksel metrekare açısında baktığımızda oldukça büyük bir tasarruf söz konusudur” dedi.

“Tasarruf, refah demek, tasarruf için de verimlilik gerek”

Türkiye’nin en önemli enerji kaynaklarından doğal gazın İstanbul’daki dağıtımı gerçekleştiren İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik ise “Refahımızı artırmanın yolu tasarruftan geçiyor. Hayatımızın her alanında, her türlü kaynağın kullanımında tasarruf büyük önem taşıyor” dedi.

“Tasarrufu da sadece tüketimi azaltarak değil, verimliliği artırarak yapmak gerekiyor” diyen Çevik şöyle konuştu: “Verimlilik ve tasarruf sürdürülebilir gelişme ve kalkınmanın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle de, Türkiye’nin ilk ve tek enerji verimliliği fuar organizasyonu olan ENIPE, Enerji Verimli Ürünler Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi ülkemiz için büyük önem taşıyor. İGDAŞ olarak bizde bu fuarı destekliyor herkesi enerjide verimliliği artırmaya ve tasarrufa davet ediyoruz.”
Kaynak: İHA