Gürkök Açıklaması 'Bu Seneki Turizm Sezonu Geçen Seneye Nazaran İyi Geçti'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, bu seneki turizm sezonunu değerlendirerek sezonun geçen seneye oranla daha iyi geçtiğini söyledi.

Gürkök Açıklaması 'Bu Seneki Turizm Sezonu Geçen Seneye Nazaran İyi Geçti'
Geçen sene yaşanan sıkıntıların çabuk atlatıldığını belirten Gürkök, bu seneki turist sayısında önceki yıllara göre artış yaşandığını ancak ciro bakımından düşüşün olduğunu belirtti.

Artık gelecek sezon hazırlıklarına şimdiden başladıklarını kaydeden Gürkök, "Bu seneki turizm sezonu geçen seneye nazaran iyi geçti. Geçen sene sıkıntılar yaşadık ancak çabuk atlattık. Aslında geçen sene de fena değildi ancak bu sene üzerine çok koyduk diyebiliriz. Bu sene iki tane handikabımız oldu. İnşallah gelecek sene bunlar halledilecek. Bunlardan birisi Sarp Sınır kapısı’nda yaşanan sorunlar ikincisi Sümela Manastırı’nda devam eden restorasyon çalışması" ifadelerini kullandı.

Geçmiş senelere nazaran gelen turist sayısının bu yıl fazla olduğunu ancak ciro bakımından düşüş olduğuna dikkat çeken Gürkök "Bu da gayet normaldir. Artık gelecek sezonun hazırlıklarını yapıyoruz. Ne hatalarımız var onları göreceğiz, değerlendireceğiz masaya yatıracağız. Şimdiden 2018’in hazırlıklarına başladık” dedi.



"Programların dışına çıkarak farkındalık getirmemiz lazım"

Çoğu seyahat acentelerinin hep aynı seyahat programları uyguladığını bunun da turisti olumsuz etkilediğini kaydeden Gürkök, “Hedef ülkelerimiz var. Bunlara ilaveten İran, Bakü-Azerbaycan var bunlar kısa vadede girmiş olduğumuz pazarlar. İleri vadede de mecburen uzak yerlere açılacağız. Hindistan, Çin ve Japonya gibi uzakdoğu ülkelerinden Trabzon’a ve bölgeye turist çekmeye çalışacağız. Çünkü oradan kültür turizmine büyük talep var. 2018 daha iyi geçeceğini zannediyorum. Bölgemiz belli doğası, tarihi, kültürü belli. Her sene aynı programları yapıyorsunuz. Ne kadar seyahat acentemiz varsa hepsi aynı programları uyguluyorlar. Nedir; Sümela, Ayder, Hıdırnebi, Sera Gölü yani programlar hep aynı. Şimdi farkındalık getirme zamanı. Bu çok önemli. Eğlence çok önemli. Eğlence sektörünün gelişmesi lazım. Körfez’den gelen insanlar bir geliyor bir daha geliyor, İran’dan da aynı şekilde bir gelen bir daha geliyor. Onun için onlara verdiğimiz programlarda bir farklılık yapmamız lazım. Daha çok gecelemeyi sağlamak için kültürel tarihi yerler var. Bunların restorasyonlarının yapılıp gecelemeye katkısı açısından hizmete sunulması lazım. Yemede farklılık yapılması lazım. Dolayısıyla durmadan yenilik yapmak gerekiyor. Hıdırnebi’nin bir an önce alt yapısı yapılıp turizme açılması lazım. Hıdırnebi çok önemli. Zaten Körfez’den gelen misafirlerin çoğu Uzungöl, Ayder, Hıdırnebi’yi ziyaret ediyorlar. Yaylaların sayısını da çoğaltmamız lazım. Çünkü gelen insanlar yayla, doğa turizmi için geliyorlar. Bu yönde çalışmaların başlatılıp bitirilmesi lazım” diye konuştu.



"Kruvazör gemi turizminde sorunlar var"

Kruvazör gemi turizmiyle ilgili değerlendirmede bulunan Gürkök, “Kruvazör turlarda plan ve program bir yıl önce yapılır. Aldığımız habere göre büyük turizm şirketleri değil Trabzon’u, Türkiye’yi destinasyonlarından çıkarmışlar. Ne Türkiye’ye ne Kuşadası’na ne İzmir’e hiçbir yere programları yok. 2017 zaten yoktu, 2018’de kaybetme durumumuz olabilir. Yani gelecek sene de sıkıntı var” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA