Gana'da 26 Muhalif Togolu Gözaltına Alındı

Batı Afrika ülkesi Gana'da, muhalif Togo vatandaşlarının izinsiz düzenlediği protestoda 26 kişi gözaltına alındı.

Ulusal medyada çıkan haberlerde, Gana'nın başkenti Akra'nın Kawukudi meydanında, muhalif Togo vatandaşlarının izinsiz gösteri düzenlediği ve gösteride 26 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gösteriye katılan yüzlerce Togolu, Togo Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin istifa etmesi çağrısı yapan çeşitli pankartlar açtı ve sloganlar attı.

Togo'da yaklaşık 10 yıldır devam eden siyasi kriz nedeniyle muhalifler, Gana'ya kaçmaya devam ediyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Gana Dışişleri Bakanı Shirley Ayorkor Botchway, Gana hükümetinin, Togo'da yaşanan siyasi krizi takip ettiğini ve krizin sona ermesi için yetkililerle görüşme halinde olduklarını belirtti.

Botchway, "Togolu yetkililerle görüşmelere devam ediliyor. Bu durum çok önemli olduğu için onlarla görüşüyoruz. Biz paydaşız, ne zaman Togo'da bir şey olsa bizi de etkiliyor. Tam tersine ne zaman Gana'da bir şey olursa Togoluları da etkiliyor." dedi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) liderlerinin Togo'daki olayları takip ettiklerini vurgulayan Botchway, "Gana ve Togo'nun güvenli olmasıyla sorumluyuz. İki ülke arasında hiçbir negatif olay yok." ifadelerini kullandı.

- Togo'daki siyasi krizi

Togo'da 2002'de parlamento, dönemin Devlet Başkanı Eyadema Gnassingbe'nin yeniden göreve gelebilmesi için anayasanın devlet başkanlığı görev süresini iki dönemle sınırlandıran maddesini kaldırmıştı. Gnassingbe'nin 2005'te ölümünden sonra devlet başkanlığına ordunun da desteğini alan oğlu Faure Gnassingbe gelmişti.

Muhalefet, anayasa değişikliğiyle ilgili birçok kez iktidarla masaya oturmuş ancak görüşmelerden sonuç çıkmamıştı.

Ülkede daha önce muhalefet partilerinin çağrısıyla Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin istifa etmesi için yapılan protesto gösterilerinde 180 kişinin kaybolduğu iddia edilmişti.

Kaynak: AA