DSİ'den Artvin'in İçme Suyuna Uzun Vadeli Çözüm

ARTVİN – Devlet Su İşleri (DSİ) Artvin’e yaptığı yatırımlarla vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

DSİ'den Artvin'in İçme Suyuna Uzun Vadeli Çözüm
DSİ Genel Müdürü Murat Acu 3 tane dev barajı Artvin’de hizmete aldıkalrını dile getirerek “DSİ olarak son 14 yılda Türkiye’nin En Yüksek Barajını Artvin’de inşa ettik. 3 Dev Barajı hizmete aldık. 54 derenin ıslahını tamamladık. Doğu Karadeniz Gelişim Projesi (DOKAP) kapsamında olan Artvin İlimizde ülkemizin ve Artvin’in gurur projeleri olan Muratlı Barajı ve HES, Borçka Barajı ve HES ile Deriner Barajı ve HES tesisleri inşa edilerek ülkemizin elektrik enerji üretimine büyük katkı sağlanmıştır. Çoruh Nehri üzerine inşa edilen 3 altın gerdanlık ile milli ekonomiye toplam 4 milyar 570 milyon TL katkı sağlanmıştır. Yine Artvin İlimizde toplum refahını artırmayı hedefleyen Çoruh Projeleri kapsamında yapılan Çoruh Park Projesi tamamlanarak vatandaşımızın istifadesine sunulmuş olup böylece sosyal kalkınmaya katkı sağlanmıştır. Yine Artvin ilimizde Türkiye’nin en yüksek barajının inşaatı hızla devam etmektedir. Yusufeli Barajı ve HES Barajın kurulu gücü 558 MW, yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kiloWatt saat’tir. Depolama kapasitesi 2 milyar 130 milyon metre küp’tür” dedi.



53 bin kişiye yetecek kapasiteye sahip Artvin İçme suyu Projesinde çalışmalar devam ediyor

DSİ Genel Müdürü Acu çalışmaları devam eden Artvin içme suyu sorununu ortadan kaldıracak ve 53 bin kişiye yetecek kapasiteye sahip Artvin İçme suyu Projesinde çalışmalar devam ettiğini dile getirerek “Proje kapsamında Hatila Deresinden alınacak su yaklaşık 33 km’lik isale hattı ile Artvin İl Merkezinin hemen yukarısında bulunan Katrevan mevkiindeki arıtma tesisine getirilecek. Su kalitesi yönünden çok iyi parametrelere sahip bu içme suyu kaynağı ile diğer hiçbir kaynağa ihtiyaç kalmaksızın ve Artvin’in gelecekteki nüfusunu da dikkate alarak en az 50 yıllık periyotta Artvin İl Merkezindeki vatandaşlarımıza menba kalitesinde su sağlanacaktır. Proje kapsamında Hatila Deresinden 33 km uzunluğundaki isale hattıyla getirilecek olan 255 lt/sn kapasitesindeki içme suyu, Katrevan Mevkiinde 880 kotunda inşa edilecek olan konvansiyonel tip arıtma tesisi vasıtasıyla arıtılacak. Arıtılan menba kalitesindeki içme suyu ise şehir merkezine iletilecektir. Artvin İçme suyu Arıtma Tesisi işinde tesviye kazıları ve istinat duvarları kazıları ile şevlerde bulunan ankraj işleri ve istinat duvarlarının temel kalıp ve demir işleri hızlı bir şekilde devam etmektedir. Artvin İçme suyu Projesi ile yılda yaklaşık 7,9 milyon metre küplük (255 lt/sn) temiz suyu Artvinlilerin hizmetine sunulacaktır. Son olarak bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA