'Çekmene Can Veren Has Eller' Projesi

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, "Çekmene Can Veren Has Eller" projesi kapsamında aldıkları dokuma eğitimiyle meslek sahibi olan 23 kadın, ürettikleri çekmen bezlerini satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.



Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneğince hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından onaylanarak hayata geçirilen proje ile köyde yaşayan 23 kadın, dokuma tezgahlarında aldıkları 1 yıllık eğitimi tamamlayarak meslek sahibi oldu.

Hasanlı köyü muhtarı ve Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği Başkanı Recep Tufan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde ihtiyaç sahibi kadınların dokuma tezgahlarında öğrendikleri çekmen bezini satarak aile bütçelerine katkıda bulunduklarını söyledi.

Yurt dışına çekmen bezi ihraç etmeyi planladıklarını ifade eden Tufan, şöyle konuştu:

"Köyümüzde sosyal güvencesi olmayan gerçekten muhtaç bayanlarımız burada çekmen bezi dokumasını öğrendiler. 1 yıl süren kursun ardından kursiyerlerimiz artık kendi aile bütçelerine katkı sağlamak için çalışıyorlar. Şu anda 23 ev hanımı çalışıyor. Çalışmak isteyen daha çok ev hanımı var. Bizim 10 dokuma tezgahımız bulunmakta. Yetmediği için 10 dokuma tezgahına daha ihtiyacımız var. Biz özelikle ihtiyaç sahibi ev hanımlarının bu mesleği öğrenmelerini istiyoruz."

Tufan, ilerleyen süreçte 200 kadının çalışabileceği bir tesis kurmak istediklerinin aktararak, "Belediye Başkanı Nuri Tekin, ilçe merkezinde yer tahsis etti. İnşallah orada ürünlerimizin satışını yapacağız. Türkiye'nin bir çok bölgesinden siparişler alıyoruz. Ayrıca yurtdışından da çekmen bezi isteyenler var. Amacımız ihracat yapmak, bununla ilgi patent çalışması yapıyoruz."

Ev hanımı Nurcan Karademir (35), çekmen bezi dokumasını tezgahlarda öğrendikten sonra sipariş almaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Ev hanımıyım. Projeye geçen yıl katılarak dokuma tezgahlarında bez dokumasını öğrendim. Sabahları çocuklarım okula giderken bende dokuma tezgahının başına gelerek çekmen bezi dokuyorum. Hem ev işlerini hem de çekmen bezi dokumasını severek yapıyorum. Bir çok yerden sipariş alıyoruz."

Kaynak: AA