Beyarslan Açıklaması 'Su İsrafı İnsanlığın Sonu Olur'

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, dünyada su kaynaklarının hızla tükendiğine dikkat çekerek acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Beyarslan Açıklaması 'Su İsrafı İnsanlığın Sonu Olur'
Beyarslan, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, insanoğlunun bilinçsiz kullanımı nedeniyle doğal kaynakların tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, yakın gelecekte en büyük sıkıntının ise su kıtlığından kaynaklı yaşanacağına dikkat çekti. Beyarslan, dörtte üçü suyla kaplı yerküre üzerindeki su kaynaklarının azalmasının endişe verici bir boyuta ulaştığını dile getirerek, 2050 yılında su sıkıntısı çekmesi beklenen ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu kaydetti.



Her gün 800 çocuk ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in hazırladığı raporlardan örnekler veren Beyarslan şunları söyledi:

“Dünya üzerindeki her 10 kişiden biri güvenli suya erişemiyor. Yılda yaklaşık 843 bin kişi güvenli olmayan su kullanımından dolayı, her gün 5 yaş altı 800 çocuk ise temiz su ve hijyene erişimi olmadığı için hayatını kaybediyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun 10 milyara ulaşacağını gösteriyor. Bu da yaklaşık 30 yıl sonra su kıtlığının yanında güvenli gıda üretiminde de ciddi sorunlarla karşılaşılacağı anlamına geliyor.”

İnsanoğlunun güvenilir su ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için bugünden önlem alınması gerektiğini dile getiren Beyarslan, “Giderek büyüyen temiz su sorunu karşısında içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılması önemli bir zorunluluktur. Çünkü su, hem dünyanın hem de vücudumuzun sahip olduğu en büyük hazinedir. Bu hazineden daha uzun yıllar faydalanabilmek için suyu verimli kullanmalıyız” diye konuştu.



Sorumluluğumuzun bilincindeyiz

İhsan Oğuz Beyarslan, Güney Yüreğir Sulama Birliği olarak bu bilinçle hareket ettiklerini, Çukurova Bölgesi’nde su israfını önlemek ve tasarruflu kullanımını sağlamak amacıyla üreticilere yönelik çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini dile getirdi.

Suyun verimli kullanımı konusunda sorumluluklarının bilincinde olduklarını belirten Beyarslan, “Tarımın olmazsa olmazı sudur. Bizde bu bilinçle hizmet sahamızdaki üreticilerimizi suyun verimli kullanımı konusunda bilinçlendiriyoruz. Çiftçilerimizi vahşi sulama yöntemleri yerine, modern sulama tekniklerini kullanmaları konusunda teşvik ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA