BEÜ Kadın Cinayetlerindeki Risk Faktörlerini Araştırdı

Bülent Ecevit Üniversitesince (BEÜ) yapılan araştırmada, cinayete kurban giden kadınların ölümle tehdit edilmesinin önemli risk faktörü olarak tespit edildiği bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, öğretim üyesi Doç. Dr. Sadık Toprak liderliğindeki ekibin, TÜBİTAK tarafından da desteklenen çalışmalarıyla kadın cinayetlerindeki risk faktörlerini araştırdığı belirtildi.

Giderek artan kadın cinayetlerinin toplumun önemli bir sorunu olduğu ifade edilen açıklamada, "Ülkemizin tamamını kapsayacak bir örnekleme metoduyla yapılan çalışmada hem kurban hem katil hem de aralarındaki ilişki saptandı. Elde edilen kurban profiline göre, öldürülen kadınların yaklaşık yarısının eşleri ve erkek arkadaşları tarafından öldürüldüğü, diğer kısmında ise failin akrabalar, arkadaşlar ya da yabancılar olduğu tespit edilmiştir. Öldürülen kadınların sıklıkla 15-50 yaş aralığında ev kadını, evli ya da boşanmış oldukları bulgusuna ulaşılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, belirlenen katil profilinin ise sıklıkla düzenli işi olan, akıl sağlığı yerinde, ateşli silaha sahip, eşini ya da eski eşini olay öncesinde ölümle tehdit etmiş kişilerden oluştuğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Çalışmada, alkol ya da madde kullanımının kadın cinayetlerinde etkin bir faktör olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Buna karşılık, saldırganların yaklaşık üçte birinin sabıkalı olduğu, sıklıkla düşük bir eğitim düzeyine sahip oldukları görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, ateşli silah sahipliğinin kontrol altına alınması ve eğitim düzeyinin yükseltilmesinin en etkin çözümler alabileceği belirlenmiştir. Ayrıca eş ya da eski eşin ölüm tehdidinde bulunmasının önemli bir risk faktörü olduğu görülmüştür."

Kaynak: AA