ABD'de Kişisel Harcamalar 8 Yılın Zirvesinde

Ülkede kişisel harcamalar eylülde yüzde 1 artarak 2009’dan beri en güçlü artışını kaydetti Eylülde kişisel gelirler ise yüzde 0,4 artışla beklenti dahilinde yükseldi PCE fiyat endeksi eylülde aylık yüzde 0,4 ve yıllık 1,6 artarak beklenti paralelinde açıklandı.

ABD'de kişisel harcamalar eylülde yüzde 1 artarak son 8 yılın en güçlü yükselişini kaydetti. Aynı dönemde, kişisel gelirler yüzde 0,4 artarak beklentiyi karşıladı.

ABD Ticaret Bakanlığının raporuna göre, kişisel harcamalar eylülde önceki aya kıyasla yüzde 1 arttı. Böylece 2009’dan beri en güçlü artışını kaydeden harcamalara ilişkin beklenti yüzde 0,9 artış yönündeydi.

Ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan kişisel harcamaların eylülde güçlü artmasında Harvey ve Irma kasırgaları nedeniyle zarar gören eşya ve araçların yenilenmesi önemli rol oynadı.

Amerikalıların kişisel gelirleri, eylül ayında önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artarak beklenti dahilinde gerçekleşti. Öte yandan, tasarruf oranının yüzde 3,1’e gerileyerek Aralık 2007’den bu yana en düşük seviyesine inmesi dikkati çekti.

- Enflasyon beklenti paralelinde

Rapora göre, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi eylülde aylık yüzde 0,4 ve yıllık 1,6 artarak beklenti paralelinde açıklandı. PCE fiyat endeksindeki güçlü artışta benzin, gıda ve ücretlerdeki yükseliş etkili oldu.

ABD Merkez Bankası Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE fiyat endeksi ise aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 1,3 artarak beklentiyi karşıladı.

Kaynak: AA