Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi Başlatıldı

CEİD Yönetim Kurulu Başkanı Ünal: 'Projenin genel hedefi, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı sunmak'.

Avrupa Birliği Bakanlığının yararlanıcısı olduğu, Cinsiyet Eşitliğini İzleme Derneğinin (CEİD) uygulayacağı "Türkiye'de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi" başlatıldı.

CEİD Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç Ünal, Avrupa Birliği'nce finanse edilen projenin bir otelde düzenlenen açılış toplantısında, projenin genel hedefinin, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı sunmak olduğunu belirtti.

Bunun kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının da ortak amacı olduğunu dile getiren Ünal, bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları, valilikler, belediyeler, toplumsal cinsiyet ve hak temelli izleme yapan örgütlerin temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyledi.

Ünal, projeyle kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve koordinasyonun ilk adımının da atıldığını bildirdi.

Projenin Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Kars, Gaziantep ve Trabzon olmak üzere yedi ili kapsadığını dile getiren Ünal, proje illerine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde, ilgili kurumlardan olumlu destekler aldıklarını ifade etti.

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu Başkanı Prof. Dr. Feride Acar da projeyle "Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda gerçekten sağlıklı bir izleme var mı, denetim yapılabiliyor mu?" ,"Bu konuda politika ve uygulamalarının izlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında güçlü bir dönüşüme yol açabilecek ipuçlarını sağlayacak nitelikte mi?" sorularına yanıt aranacağını belirtti.

Toplumsal cinsiyetin "Toplumca şekillendirilen cinsiyet anlayışı" olarak tanımlandığını, bunun sosyolojik bir kavram olduğunu dile getiren Acar, şöyle konuştu:

"Toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı, günümüzde bazılarının sunmak istediği gibi kutsal değerleri, aile gibi temel toplumsal kurumları yok etmek için icat edilmiş ideolojik bir araç değildir. Bu anlayış, öncelikle toplumlarda tarihten gelen güç dengeleri ve alışkanlıklarla kadınlar ile erkekler için eşit olmayan ve çok büyük çoğunluğu kadınlar aleyhine olan toplumsal gerçekliğin varlığını kabul etmektedir. Bu anlayış aynı zamanda bütün bireylerin insan haklarının korunması, toplumda katılımcı demokratik yapıların hakkıyla işlenebilmesi ve uygar bir yaşamın tesis edilmesi için toplumsal cinsiyete dayalı her tülü ayrımcılığın yok edilmesi gerektiğini savunmaktadır."

Acar, bu konuda uluslararası sözleşme ve izleme raporlarından örnekler vererek, projenin toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçek hayata geçirilmesinde başarılı olacağına inandığını kaydetti.

CEİD Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Sancar da Türkiye ve dünyadaki toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki uygulamalar konusunda sunum yaptı.

AB Bakanlığı Eğitim ve Kurumsal Yapılanma Başkanı Osman Düzel ise kadın haklarının korunması ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında kamuda yapılan düzenlemeler, eylem planları ile AB fonlarıyla desteklenen projelere ilişkin bilgi verdi.

Projeyle, cinsiyet eşitliği için çalışan sivil örgütlerin izleme kapasitelerinin ve farkındalıklarının artırılması, hak temelli izleme yapan kuruluşların cinsiyet eşitliği bakış açısını izleme çalışmalarına katmalarının sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca projeyle cinsiyet eşitliği politikalarının uygulamasını izlemekle görevli kamu kurumlarının faaliyetlerine destek olunması hedefleniyor.

Kaynak: AA