Tokat'ta Yöresel Ürünlere Kadın Eli Değdi

Tokat’ta Başçiftlik Derneği tarafından hazırlanan Avrupa Birliği (AB) Projesiyle yöresel ürünlerin imalatını öğrenen kadınların, ekonomiye katkı sağlaması hedefleniyor.

Tokat'ta Yöresel Ürünlere Kadın Eli Değdi
Tokat’ın Başçiftlik ilçesi nüfusuna kayıtlı 60 kadın, bölgenin yöresel gıda ürünlerinin üretimi ve imalatı ile ilgili 1 yıl önce başlatılan AB Projesi ile kent merkezinde bir araya geldi. Başçiftlikler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan ve yaklaşık 700 bin lira değerindeki proje doğrultusunda 60 kadın, erişteden pekmeze, turşudan, reçele kadar birçok yöresel ürünün tüketime hazır hale getirilinceye kadar olan aşamalarını açılan kurslar vasıtasıyla öğrendi. 4 ana başlık altında toplamda 13 farklı eğitim alan kadınlar evlilik hukuku, aile içi şiddet gibi sosyal konularda da eğitim aldı.

Başçiftlikliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Bolat sona gelinen projede hedeflerinin projeden faydalanan kadınlarının kendi işlerini kurmaları olduğunu belirterek, "Kursiyerlerimiz yıl boyunca 80 saat destek eğitimleri, 40 saatlik iş güvenliği eğitimi ve 320 saatlik yöresel ürünler kursu aldı. KOSGEB kurslarına devam ettiler ve sertifika almaya da hak kazandılar. Eğer kendi işlerini kurmak isterlerse KOSGEB’in bütün desteklerinden yararlanabilecekler" dedi.

Yöresel ürünleri üretmesi hedeflenen kadınlara hijyen ve iş yerinde uyulması gereken kurallar gibi iş hayatına hazırlayan eğitimlerin de verildiğini söyleyen Gıda Mühendisi Zeynep Çakırtaş ise, "Yaklaşık 2 aydır eriştemiz, pekmezimiz, turşumuz, çeşitli ürünlerin üretimini yaptık. Yani hanımlarımız zaten çok girişkenler. Projeye eleman temin edileceği zaman hepsi gönüllü olarak katıldılar. Çoğu bu şekilde aile ekonomilerine katkı sağlamak istiyor" dedi.

Başçiftlikli kadınların proje için erişte üretiminde olduğunu ifade eden Çakırtaş, hazırladıkları tüm ürünlerde olduğu gibi eriştede de tamamıyla doğal yollarla üretim yaptıklarını ifade ederek, "Daha sağlıklı bir seçenek, hiçbir şekilde kimyasal kullanmıyoruz. Ne ağartıcı kullanıyoruz, ne de belirli bir kıvama gelmesi için kimyasallardan faydalanıyoruz. Tamamen ellerimizle yapılan makarnaya göre daha sağlıklı bir yiyecek" şeklinde konuştu.

Projede yer alan kadınlardan 58 yaşındaki evli ve 4 çocuk sahibi Cemile Güler, bu çalışmada yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu emeği geçenlere sahiplerine teşekkür etti.

Projede yer alan Meryem Koç ise aldıkları eğitim sonrasında edindiği birikimi aile ekonomisine katkı sağlamak için kullanacağını söyledi.

Kaynak: İHA