Nasreddin Camisi Yeniden İbadete Açıldı

Antalya’nın Kaş ilçesi’nde 1772 yılında yapılan Nasreddin (Yusuf Ağa) Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun restore edilerek yeniden ibadete açıldı.

Nasreddin Camisi Yeniden İbadete Açıldı
Kaş’ın Kasaba Mahallesi’nde 1772 yılında yapılan Nasreddin Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun restore edilerek, törenle yeniden ibadete açıldı. Törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Vakıflar Antalya Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Karaloğlu, mekânların insanlarla, insan nefesiyle güzel olduğunu, şehirlerin de kendi tapuları olan mekânlarla değerli olduğunu belirterek, “Şehirlerin hafızası tarihi mekânlar üzerinden oluşur. Bu tarihi cami de buradaki yaşanmışlıkları bize ifade edebilir. Camiler ve tarihi mekânlar önemlidir. Bu eserlerin yaşatılması, restore edilmesi kamunun en önemli görevlerindendir" dedi.



Camiler buluşma merkezleridir

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de caminin restore edilmeden önceki görüntüsünün üzücü olduğunu hatırlattı. Türel, “Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz bu hususta gereken adımları atmak suretiyle bu eseri yeniden muhteşem görüntülere kavuşmasına vesile oldu. Bizim geleneğimizde cami şehrin merkezinde inşa edilir. Hemen etrafına ticarethaneler, bakkallar, berberler, terziler, manavlar, kahvehaneler bir çember şeklinde o caminin etrafında oluşur. İkinci çemberinde de evler ikametler yer alır. Bu yüzden camilerimiz bizim için hem ibadet hem buluşma merkezleridir.”

Antalya cami temeli yakında

10 bin kişinin kapalı mekânda, 20 bin kişinin de açık alanda ibadet edebileceği 30 bin kişilik Antalya Cami inşaatına başladıklarını belirten Başkan Türel, “Bugünlerde hafriyat çalışmaları devam ediyor. Yakında temelini atacağız. Tam 30 bin kişinin aynı anda ibadet yapabilme imkanına sahip olabileceği bu büyük eseri Antalyamıza kazandıracağız. Otogar kavşağı yanında yükselecek bu muhteşem eser Kepez varyantından Antalya’ya geliyorken herkesi selamlayacak. Antalya’nın siluetinde çok farklı bir görünüm oluşmasına vesile olacak” diye konuştu.



Kesik minare restore edilecek

Türel, “Kaleiçi’nde Kesik Minare’yi de inşallah Kaleiçi’ne farklı bir kimlik kazandıracak şekilde restore ederek, kazandırmış olacağız. O da Kaleiçi’nde çok farklı bir görünüm oluşmasına vesile olacak. Bu hafta Camiler Haftası. Bu vesileyle tüm din görevlilerimizin de gününü tebrik ediyorum. Mübarek muharrem ayını idrak ediyoruz. Hepsinin bütün İslam alemi için hayırlı hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA