CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba Açıklaması

'Ülkelerindeki yıkım ve savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeliler 'misafir' değil, mültecidir. AKP ilk günden bu yana 'misafir' tanımını kullanarak mültecilerin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını görmezden gelmekte ve onlara mülteci statüsü verecek adımları kasıtlı olarak atmamaktadır'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Ülkelerindeki yıkım ve savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeliler 'misafir' değil, mültecidir. AKP ilk günden bu yana 'misafir' tanımını kullanarak mültecilerin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını görmezden gelmekte ve onlara mülteci statüsü verecek adımları kasıtlı olarak atmamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın Suriyeli mültecilerle ilgili "Kendileri gitse de biz göndermeyeceğiz, bizim ihtiyacımız var." dediğini belirtti.

"Ülkelerindeki yıkım ve savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeliler 'misafir' değil, mültecidir. AKP ilk günden bu yana 'misafir' tanımını kullanarak mültecilerin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını görmezden gelmekte ve onlara mülteci statüsü verecek adımları kasıtlı olarak atmamaktadır." görüşünü savunan Ağbaba, şu ifadeleri kullandı:

"Bakan Fakıbaba'nın ülkemizdeki mültecileri 'alıkoyma' yönündeki tutumu, hem misafir görülen hem de hakları verilmeyen insanları kelepçesiz tutuklular haline getirmektedir. İktidar partisinin asıl amacı, geçici koruma statüsü altında ülkemizdeki mültecileri kalıcı köleliğe mahkum etmektir. Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın, bir anlamda ellerini ovuşturarak 'isteseniz de gidemezsiniz' tavrı, ucuz işgücü olarak kölelik şartlarında çalıştırılan mültecilerin, özellikle de kadın ve çocukların istismar edilmeye devam edileceğini ortaya koymaktadır."
Kaynak: AA