Bakan Çelik Avrupa'yı Uyardı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa’daki İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığına ilişkin yaptığı açıklamada, "İdeolojik Berlin Duvarları hakkında uyarıyoruz. Tehlike büyüdü. Türkiye ve İslam karşıtlığına göz yumulması bu duvar ustalarına güç verdi" dedi.

Bakan Çelik Avrupa'yı Uyardı
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, sosyal medya hesabı twitter üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, Avrupa’daki İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığına yönelik yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Avrupa’da aşırı sağa ve arkasına saklanan faşizm tehlikesine karşı yıllardır uyarıyoruz. Aşırı sağın İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığını etiket yapması, arkadaki faşizmi görmesini engelliyor birilerinin. Halbuki İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığına sessiz kalanlar ya da buna katılanlar evlerine aşırı sağı davet ediyorlar. Evlerine aşırı sağı davet edenlerin bahçesine ise faşizm çadırı kuruluyor kendiliğinden. İnsanlık ve demokrasi için tehlike büyüktür. O nedenle İslam düşmanlığı ve Türkiye karşıtlığı mücadele etmeden Avrupa siyasetinin demokrasiyi koruması mümkün değil. Berlin Duvarı’nın yıkılması Avrupa entegrasyonu ve demokrasisi için devrimci bir dönüm noktasıydı. Buna karşı tehdidin Avrupa dışından geleceği sanılıyordu, tam tersi oldu. Avrupa içinde onlarca ideolojik Berlin Duvarı türedi. Aşırı sağın yükselişi ve göçmen meselesinin insani bir siyasete bağlanamaması Avrupa’yı ideolojik duvarlarla bölmek isteyenleri çoğalttı. Bir yıldır altını çizerek ‘İdeolojik Berlin Duvarlarına’ karşı uyarıyoruz. Mainz’da düzenlenen iki Almanya’nın birleşmesinin 27’nci yıl kutlamalarına katılan Cumhurbaşkanı Steinmeier konuştu.

Seçimlerden yüksek oyla çıkan aşırı sağ işaret ederek, ‘24 Eylül’de çok açık gördük ki başka duvarlar oluşmuş’ dedi.

Bizim ‘İdeolojik Berlin Duvarları’ dediğimiz gelişmeyi kendisi de mercek altına almış ve tehlikeye dikkat çekiyor. Şöyle diyor: ‘Başka duvarlar oluşmuştu görülmeyen, dikenli telleri, ölüm şeritleri olmayan, birlikteliğimizin önünde duran duvarlar.’ Bu ideolojik Berlin Duvarları hakkında uyarıyoruz. Tehlike büyüdü. Türkiye ve İslam karşıtlığına göz yumulması bu duvar ustalarına güç verdi. Avrupa bu tehlike ile gerçek bir mücadele için ile Türkiye ve İslam karşıtlığına karşı tavır alarak işe başlamalıdır. Aksi halde görünmez duvarlar yerini çok kısa zamanda görünür ve dikenli telleri olan duvarlara bırakmak için pusuda beklemektedir. Nefret suçlarına karşı gerçek demokratik siyaset dalgasını yükseltmek için en kritik dönemeçlerden birindedir Avrupa."

(İlker Turak / İHA)
Kaynak: İHA