Astım Ve Alerjik Rinit Hastalarına Akıllı Telefon Kontrolü

Türk Toraks Derneği Üyesi Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kronik akciğer hastalıklarının (KAH) önlenmesi ve kontrolüne yönelik kurulan Global Alliance on Respiratory Diseases (GARD) projesinin Türkiye’de uygulanmaya başladığını söyledi.

Astım Ve Alerjik Rinit Hastalarına Akıllı Telefon Kontrolü
Türk Toraks Derneği Üyesi Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, GARD projesi hakkında bilgiler verdi.

GARD projesinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik akciğer hastalıklarının önlenmesi ve kontrolüne yönelik küresel işbirliğinin sağlanması amaçlayan kurulduğunu ifade eden Gemicioğlu, “2008 yılından bu yana Türk Toraks Derneği, Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ve aralarında Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün de olduğu 64 ulusal paydaşımız ile oluşturduğumuz 81 ildeki GARD il kurullarıyla çalışmalarını sürdürmekte. GARD için Türkiye 2014 yılında Avrupa Parlamentosu Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma projesi (EIP on AHA) paydaş olabilmek için başvurmuş ve kabul edilmiştir. 2016 yılında ise bu proje için tüm Avrupa’dan referans merkez seçimleri yapılmıştır. GARD Türkiye 2 yıldız alarak bu 74 merkezden biri olmuş ve 7 Aralık 2016’da Brüksel’deki özel törende ödülünü almıştır. Türkiye’den bu projeye kabul edilen tek merkez; ’’GARD Türkiye ve Türk Toraks Derneği"dir dedi.



“Astım ve Alerjik riniti olanlar için cep telefonu üzerinden tedaviye yardım sağlayan tele tıp projesi Türkiye’de”

Prof. Dr. Gemicioğlu, “proje içerisinde var olan bir yenilik de alerjik nezle (rinit) ve astım hastaları için özel olarak geliştirilmiş bir telefon ve/veya bilgisayar uygulamasıdır. Alerji Günlüğü (ALLERGY DIARY), halen 23 ülkede 12 bin kişi tarafından kullanılmakta. Bu uygulama Google Play veya AppStore’dan Allergy Diary by MACVIA ARIA başlığı ile ücretsiz indirebilmekte. Ülkemiz için özel Türkçeleştirilmiştir. İlk bilgileri girdikten sonra her gün sadece bir dakikayı alan, tek bir parmakla uygulanan çok kolay bir uygulamadır. Dünyada bu uygulamayı başlatan ülkelerde, hastalığın kontrolüne, hekim-hasta işbirliğine çok önemli katkıları görülmektedir.”
Kaynak: İHA