Sinop'ta 29 Ekim Kutlamaları

Sinop’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

Sinop'ta 29 Ekim Kutlamaları
94. yıldönümü kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programı valilik makamında Sinop Valisi Hasan İpek’in tebrikleri kabulü ile başladı.

İskele Meydanı’ndaki törende, Sinop Valisi Hasan İpek ve Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop halkının, öğrencilerin ve tören birliğinin bayramını kutladı. Türk bayrağının göndere çekilmesiyle birlikte İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sinop Valisi Hasan İpek, günün anlam ve önemini içeren bir konuşma yaptı.

Vali İpek konuşmasında, "Birinci Dünya Savaşı’nın ardından yurdumuzun dört bir yanı itilaf devletleri tarafından işgal edilmiş, milletimizin özgürlüğü elinden alınmıştı. Bu vahim durum karşısında Ulu Önder Atatürk vatanımızı düşmanlardan kurtarmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatmıştır. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, tek vücut, tek yürek olan Türk milleti tüm imkansızlıklara rağmen destansı bir mücadele ile vatan topraklarını düşmanlardan temizlemiş ve özgürlüğüne kavuşmuştur. Verilen bu büyük mücadelenin ardından Türk milletinin karakteri ve geleneklerine en uygun yönetim biçimi olan cumhuriyet yeni Türk devletinin yönetim biçimi olarak ilan edilmiştir. Tam bağımsızlık ve milli egemenliğine dayanan cumhuriyet rejimi demokrasinin, özgürlüklerin ve eşitliğin teminatıdır. Cumhuriyet rejiminde halktan daha büyük bir güç yoktur. Cumhuriyet Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere bırakılan en kıymetli ve en büyük mirastır. Bugün ülkemiz büyük atılımlar gerçekleştiren, dünya politikasında ve ekonomisinde söz sahibi olan sürekli büyüyen ve gelişen bir ülke konumundadır. Geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin gelişmesinden ve güçlenmesinden rahatsız olan, ülkemizi bölmek ve yok etmek isteyen güç ve şer odakları hain eylemler gerçekleştirmektedirler. Bunların en büyüklerinden bir tanesi 15 Temmuz hain darbe girişimidir. Devletimizin içerisine sızmış, FETÖ silahlı terör örgütü bizim tanklarımızla, helikopterlerimizle, uçaklarımızla 250 vatandaşımızı şehit, 2 bin 193 vatandaşımızı yaralayarak gazi olmasına sebep olmuştur. Başta, Sinoplu şehidimiz Ömer Can Açıkgöz olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine Sinop Valisi olarak başsağlığı diliyorum" dedi.

Vali Hasan İpek’in konuşmasının ardından Sinop Anadolu Lisesi ve Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri tarafından şiirler okundu. Sinop İMKB Şehit Ertan Yılmaztürk Güzel Sanatlar Lisesi Bandosu eşliğinde geçit töreni yapıldı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94. Yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen geçit törenini izleyen il protokolü ve Sinop halkı tören geçidine katılanları ayakta alkışladı.

Geçit töreninin tamamlanmasıyla İskele Meydanı’ndaki tören sona erdi.

İskele Meydanı’nda gerçekleştirilen törene Vali Hasan İpek, Sinop AK Parti Milletvekili Nazım Maviş, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, siyasi parti temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: İHA