Gümüşhane'de 29 Ekim Coşkusu

Cumhuriyetin ilanının 94.yıldönümü Gümüşhane’de düzenlenen bir dizi programla kutlandı.

Gümüşhane'de 29 Ekim Coşkusu
Vali Okay Memiş’in makamında tebrikleri kabulünün ardından kutlama programı Yeni Şehir Stadyumunda gerçekleştirildi.

Vali Okay Memiş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen’in halkın ve öğrencilerin bayramlarını kutlamalarının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.

Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmayı yapan Vali Okay Memiş, Cumhuriyetin muhteviyatı itibariyle özünü teşkil eden birtakım unsurlardan bağımsız düşünülemeyecek kadar hassas bir rejim olduğunu belirterek, “Demokratik bir kültür ihtiva eder. Basın özgürlüğü ve beraberinde getirdiği çok seslilik, önemli beslenme kaynakları arasındadır. Hoşgörülü olmayı gerektirir. Zira farklı fikirleri bünyesinde barındırmayan bir cumhuriyet, ideal olma yolunda hiçbir mesafe kat edememiş demektir. İnsan haklarına azami ölçüde riayet eder. İnsan odaklı bir rejimin bu hassasiyeti göz ardı etmesi de beklenemez. Hukukun üstünlüğü ilkesine sıkı sıkıya bağlıdır. Kanun koyucu, halkın kendi seçtiği temsilcilerden müteşekkil bir organ, daha açık bir ifadeyle halkın bizzat kendisidir. Dêmopêdie, yani halk eğitimidir. Zira eğitimsiz bir halk, iktidarı nasıl kontrol edebilir? Özgürlükçüdür. Zira cumhuriyet, esaretin her türlüsüne başkaldırının siyasi literatürdeki tezahürüdür. Ve tüm bunların ötesinde, cumhuriyet, idealisttir. Ülkemiz örneğinde olduğu gibi, geçmişin parlak sayfalarından ilham alarak geleceği kurmak hedefindedir” dedi.

Cumhuriyet’in ilanından 94 yıl sonra bugün yine zor günlerden geçildiğini kaydeden Vali Memiş, “Komşu ülkelerde büyük insanlık dramları yaşanmaktadır. Milyonlarca insan hayatta kalmak için ülkemize sığınmakta, kadim bir devlet geleneğine sahip olan necip milletimiz, adeta Ensar edasıyla bu kardeşlerimize kucak açıp, tüm imkânlarıyla onları misafir etmektedir. Terör örgütleri, İslam coğrafyasında kaos yaratmak suretiyle birlik ve beraberliğimizi bozmayı hedeflemektedir. Bu amaçla, son olarak 15 Temmuz’da yaşadığımız FETÖ darbe teşebbüsüyle içerideki uzantılarını da kullanarak emellerine ulaşmaya çalışan şer odaklarına karşı bu aziz millet, ikinci kez İstiklal Mücadelesini kazanarak, vatanına, demokrasisine ve Cumhuriyet’ine sahip çıkmıştır. 15 Temmuz göstermektedir ki; Aziz milletimiz, dün olduğu gibi bugün de, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere asla fırsat vermeyecektir. Milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği kuruluş felsefesi ışığında ve kadimden gelen devlet geleneği sayesinde emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Bu noktadan hareketle Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği 2023 hedeflerine ulaşmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Dünyanın en büyük ilk on ekonomisi arasına girmek, yerli ve milli sanayiyi güçlendirmek, ileri demokrasinin gereklerini hayata geçirmek bizim için hayal değildir” diye konuştu.

Gençlik adına ise Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi İclal Canlı’nın konuştuğu programda daha sonra şiirler okundu, halk oyunları gösterileri sergilendi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü öncülüğünde sporcu gruplarının yaptığı spor gösterilerinin ardından Cumhuriyet koşusu ile Cumhuriyet konulu kompozisyon, resim ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Okay Memiş, Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik tarafından verildi.

Program resmi geçit töreni ile sona erdi.
Kaynak: İHA