Etiyopya'da 245 Kişi Gözaltına Alındı

Etiyopya’nın Oromiya eyaletinde, geçen hafta 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan etnik çatışmalar nedeniyle 245 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Oromiya Eyaleti Sözcüsü Addisu Arega, devlet televizyonu EBC'ye yaptığı açıklamada, eyaletteki Oromo ve Amhara etnik grupları arasında çıkan şiddet olaylarıyla bağlantılı olduğu tespit edilen 245 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bölgedeki durumun sakinleştiğini belirten Arega, olay sırasında çok sayıda iş yeri ile evin yakıldığını ve hasara uğradığını dile getirdi.

Addisu Arega, halkı şiddete sevk edenlerin yakalanmasına bölge halkının da yardımcı olduğunu kaydederek, halkın "yıkıcı güçlere" saklanamayacakları noktasında açık bir mesaj verdiğini ifade etti.

Geçen hafta eyaletin Bune Bedele bölgesinde, Amhara ve Oromo etnik grubuna mensup bazı kişiler birbirlerine saldırmış, olaylarda 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Amhara Eyaleti Sözcüsü Nigusu Tilahun da olayların ardından evlerini terk etmek zorunda kalanlar olduğunu belirtmişti.

Oromo ve Amhara halkı, ülkenin en büyük etnik grupları olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip ülkede, nüfusun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar, yüzde 27'lik kısmını ise Amharalar oluşturuyor.

Kaynak: AA