'Yabancı Dil Mi Yabancılaşmış Dil Mi?' Konferansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kavak Meslek Yüksekokulu'nda "Yabancı dil mi yabancılaşmış dil mi?" konferansı gerçekleştirildi.

Yüksekokulun konferans salonunda düzenlenen konferansta OMÜ Kavak Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Necati Menek'in açılış konuşmasının ardından OMÜ Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hanife Nalan Genç, sunum yaptı.

Sözcüklerin bireyin dünyaya bakışını, dünya anlayışını yansıttığını dile getiren Prof. Dr. Genç, her dilin kendine özgü sözcük varlığıyla dış dünya gerçekliğini farklı biçimde birimlere ayırdığını söyledi.

Özellikle tamlama ve imgesel sözcüklerde diller arasında önemli farklılıklar görüldüğünü belirten Genç, "Diller arası etkileşim kaçınılmazdır. Bu etkileşimin boyutu kimi zaman etkileşimin ötesine geçerek dilde büyük değişim ve tahribata sebep olabilir. Bu yolla da dilde buzulma, yozlaşma oluşur. Dil kirliliği adı verilen bu durum dilin doğal yapısını bozan en önemli tehdittir." diye konuştu.

Genç, Türkçe'nin yanlış, bilinçsiz ve düzensiz kullanımı ile Batı kaynaklı dillerden Türkçe'ye geçen sözcükler hakkında da açıklamalarda bulundu.

Konferansa, Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Büyük ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA