'Serender'de Kitap Okuma Keyfi

Ordu'da öğrenciler, bölgede genellikle yiyecekleri kurutmak ve saklamak amacıyla kullanılan 'serender' şeklinde inşa edilen mekanda kitap okuyup ders çalışıyor Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Genç: 'Öğrenciler serenderde kendilerini farklı bir huzur içinde hissettiklerinden adeta kitap okumaya dalıyor' Öğrencilerden Sedan: 'Farklı bir ortam olması ve yapılan ikramlar dolayısıyla buradan dışarı çıkmak istemiyoruz'.

HAYATİ AKÇAY - Ordu'da öğrenciler, Karadeniz Bölgesi'nde genellikle yiyecekleri kurutmak ve saklamak amacıyla kullanılan "serender" şeklinde inşa edilen mekanda ders çalışıp kitap okuyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığınca öğrencilerin kitap okuma alışkanlığının geliştirilmesi amacıyla hazırlanan proje kapsamında, Fatsa Gençlik Merkezi bahçesinde 40 metrekarelik ahşap serender inşa edildi.

"Has oda" olarak adlandırılan, ahşap sedir ve sehpalarla döşeli mekanda, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine 7 gün 24 saat hizmet sunuluyor. Çeşitli ikramlarda bulunulan öğrenciler, burada ders çalışarak ya da kitap okuyarak vakit geçiriyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın, gençlere özel olduklarını hissettirmek için çeşitli projeleri hayata geçirdiğini söyledi.

Bunlardan birinin de bütün gençlik merkezlerinde "has oda" kurulması olduğunu belirten Genç, bunun, Fatsa Gençlik Merkezi binasının fiziki şartları dolayısıyla iç mekan yerine bahçede yer almasına karar verdiklerini anlattı.

Karadeniz'de serender kültürü bulunduğunu ifade eden Genç, "Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde serender bulunuyor. Biz de bu kültürden esinlenerek merkezimizin bahçesine serender yaptırdık. Serenderin içini de has oda konseptine göre döşedik." dedi.

Genç, öğrencilerin çalışmadan memnun olduğunu vurgulayarak, "Burada vakit geçiren öğrencilerimiz streslerini atmış şekilde dışarı çıkıyor." diye konuştu.

Öğrencilerin serenderde bulundukları sürede cep telefonu gibi teknolojik araç gereçlerden de uzak kaldığına dikkati çeken Genç, "Çocuklar bu sayede sohbete yönelerek arkadaşlık ortamlarını daha da pekiştirebiliyor. Bu durum en az onlar kadar bizleri de mutlu ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde çok daha fazla gencimizi serenderimizde ağırlayacağız. Her geçen gün buraya ilgi artıyor. Yeter ki gelsin ve vakitlerini bu gibi yerlerde geçirsinler. 24 saat onların hizmetindeyiz." ifadelerini kullandı.

Serendere gelen öğrencilerin kitap okuma alışkanlığının arttığını belirten Genç, şunları kaydetti:

"Öğrenciler serenderde kendilerini farklı bir huzur içinde hissettiklerinden adeta kitap okumaya dalıyor. Bazı öğrenciler, okudukları kitabı bitirmeden dışarı çıkmak dahi istemiyor. Gençlerimiz kendilerini en iyi donanımla yetiştirmek durumunda çünkü geleceğimizin teminatı onlar. O nedenle böyle projeleri son derece önemsiyoruz. Hedefimiz tüm gençlere ulaşmak. Bunun için de gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

- "Derslerime daha düzenli çalışabiliyorum"

Kitap okumak ve ders çalışmak için serendere gelen öğrencilerden Muhammet Güler, daha önce boş vakitlerini gezerek geçirdiğini söyledi.

Artık sürekli serendere geldiğini ifade eden Güler, "Serender bize huzur veriyor. Her şeyden önemlisi arkadaşlık ortamımız genişliyor. Bize bu imkanı veren Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür ediyorum." dedi.

Bilal Sedan ise serenderin sakin ve sessiz olduğunu dile getirerek, "Farklı bir ortam olması ve ikramlar dolayısıyla buradan dışarı çıkmak istemiyoruz. Böyle bir yeri bizler de en iyi şekilde değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Emre Kır da serenderde derslerine daha düzenli çalışabildiğini anlatarak, "Aynı zamanda kitap okuma alışkanlığımızı burada daha da geliştirme imkanı bulduk. Bize bu imkanı sunan herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.
Kaynak: AA