Saraybosna'da Türk Müziği Ve Bosna Hersek Folkloru Konseri

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Koç: 'Birbirimizin dilini bilen kişi sayısı arttıkça, hem Türk kurumlarında hem Bosna Hersek kurum, kuruluşlarında çalışan kişi sayısı da artacaktır. Sonuçta hepimizin ortak amacı Balkanlar'ın, Bosna Hersek'in istikrarı, birliği, bütünlüğü ve refahıdır'

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da "Geleneksel Türk Müziği ve Bosna Hersek Folkloru" konseri verildi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Saraybosna Kantonu Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Filigran Festivali kapsamında Bosna Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konsere, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna YEE Müdürü Mehmet Akif Yaman, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda Saraybosnalı sanatsever katıldı.

Konser öncesinde 2016-2017 eğitim-öğretim yılında YEE Türkçe kurslarını tamamlayan öğrencilere sertifikaları verildi.

Bosna Hersek halk oyunları gösterisi ile başlayan konser, Türkiye'den gelen saz sanatçılarının performansı ve yerel sanatçıların seslendirdiği ezgilerle devam etti.

Büyükelçi Koç, konser öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Bosna Hersek'in ortak tarih ve kültürü paylaştığını belirterek, söz konusu ortak kültürün mirası eserlerin yansımalarının bu konserde görüldüğünü söyledi.

YEE'nin verdiği kurslardan Türkçe öğrenerek sertifika alan öğrencilere de değinen Koç, Bosna Hersek'te hem Türkçe'nin yaygınlaşmasından hem de Türkçe öğrenenlerin sayısının artmasından son derece memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Büyükelçi Koç, ülkede Türkçe öğrenenlerin sayısının artmasının, Bosna Hersek ile Türkiye'nin insani ve beşeri ilişkilerinin ulaştığı düzeyi gösterdiğini kaydetti.

Tarihten ve kültürden gelen ortak yönleri ekonomi ve yatırıma da dönüştürmek istediklerini vurgulayan Koç, "Birbirimizin dilini bilen kişi sayısı arttıkça, hem Türk kurumlarında hem Bosna Hersek kurum, kuruluşlarında çalışan kişi sayısı da artacaktır. Sonuçta hepimizin ortak amacı Balkanlar'ın, Bosna Hersek'in istikrarı, birliği, bütünlüğü ve refahıdır." diye konuştu.

- "Festivali gelecek yıllarda da devam ettirmeyi planlıyoruz"

Saraybosna YEE Müdürü Yaman da Filigran Festivali kapsamında 3 gün boyunca geleneksel Türk müziğine ilgi duyan müzik akademisi öğrencileri ve vatandaşlara ney, kemençe, rebab ve udla tanışma fırsatı sunduklarını belirterek, Türkiye'den gelen eğitmenlerin eğitim verdiğini anlattı.

Festival kapsamında Boşnak el sanatlarından kazancılık, takı tasarımı gibi birçok sanatın da eğitiminin verildiğine işaret eden Yaman, festivali gelecek yıllarda da sürdürmeyi planladıklarını söyledi.

Yaman, festival kapsamında insanların her iki ülkenin de el sanatlarını görme imkanı bulduğunu vurgulayarak, "Biz bu sanatların kurslarını enstitüde de veriyoruz. Buraya gelip atölye çalışmalarını gören insanlar bu kurslara da katılabilirler." dedi.

26 Ekim'de başlayan festival kapsamında, Bosna Kültür Merkezi'nde geleneksel Türk müziği enstrümanları ve geleneksel Boşnak kıyafetleri ile takıları sergilendi.

Üç gün süren festivalde, müzik akademisi öğrencileri ve vatandaşlar ney, kemençe, rebab ve ud ile tanışma imkanı buldu.
Kaynak: AA