Paris'te Cumhuriyetin Kuruluşunun 94.Yıl Dönümü Çoşkuyla Kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ve eşi Sefire Tülay Musa’nın ev sahipliğinde Büyükelçilik rezidansında resepsiyon düzenlendi.

Paris'te Cumhuriyetin Kuruluşunun 94.Yıl Dönümü Çoşkuyla Kutlandı
Cumhuriyet’in kuruluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama resepsiyonu programı çerçevesinde iki ülke milli marşları söylendi ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı okundu. Büyükelçi İsmail Hakkı Musa, Cumhuriyet’in kuruluşunun 94. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama resepsiyona katılan davetlilere hoşgeldiniz diyerek başladığı da konuşmasında, Türkiye’nin barış yanlısı bir ülke olduğunu bunu da yaymaya çalıştığını ifade etti.

Suriye ve Irak’ta toprak bütünlüğü ve barışın sağlanmasına önemli katkıda bulunma gayreti gösterdiğini söyledi.

Türk - Fransız ilişkilerine ve Türkiye’nin terörle mücadelede kararlı bir şekilde hareket ettiğine değinen Büyükelçi Musa, başta PKK,DEAŞ, PYD FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelesinin sürdürdüğünü belirtti.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 94. yıl dönümü kutlama resepsiyonu davetlileri arasında bulunan, Fransız Senatosu Fransız-Türk Dostluk grubu eski başkanı ve şimdiki Fransa Uyum Bakanı Jacques Mezard, “Asrın lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 94. Yıl dönümü kutlamaları vesilesiyle burada bulunmaktan onur duymaktayım” dedi.

Mezard, Türkiye ile Fransa’nın dostane ilişkilerinin Osmanlı İmparatorluğu’na dayandığını belirtti.

Fransız Bakan Mezard, ikili ilişkilerin yanı sıra, Türkiye’nin komşuları Suriye ve Irak konusundaki duruma temas ettiği konuşmasında, Türkiye’nin bu ülkelerden 3 milyon sığınmacıyı kabul ettiğini hatırlatarak, diğer ülkelerin Türkiye’nin bu örnek davranışından diğer ülkelerin ders alması gerektiğini vurguladı. Türkiye Avrupa ilişkilerine de temas eden Mezard, “Türkiye büyük bir ülke. Önemli bir tarihi geçmişi var. Bu tarihi birlikte devam ettirmemiz gerekiyor çünkü sadece iki ülkenin çıkarına değil, Avrupa’nın da çıkarına” dedi.

Büyükelçi İsmail Hakkı Musa ve eşi Sefire Tülay Musa’nın ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyona Fransa Uyum Bakanı Mezard’ın yanı sıra Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubunun Fransız Ulusal Meclisi kanadının başkanı Milletvekili Stephan Teste, Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Altay Cengizer, Türkiye’nin OECD Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, birçok ülkenin Paris’teki diplomatları ve askeri ataşeleri, Türk sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Kaynak: İHA