Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt'un Ahlat Ziyareti

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bugüne kadar olduğu kadar bundan sonra da Ahlat şehrimize daha çok ödenek ayırıp bu tarihi kenti, medarı iftihar Kubbet-ül İslam şehrimizi tekrar tarihteki şanlı, şerefli ve geçmişindeki yerine oturtmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt'un Ahlat Ziyareti
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Bitlis’in Ahlat ilçesinde çeşitli gezi ve incelemelerde bulundu. Tarihi Kent Bölgesinin Tasarımı ve Canlandırılması Projesi’nin ilçede uygulanacak alanlarını gezen Genel Müdür Kurt ve beraberindeki heyet, ilgilerden bilgi aldı. Daha sonra ilçedeki tarihi alanları gezen Genel Müdür Kurt, Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nı da ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

Yapılan gezi ve incelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Genel Müdür Kurt, 2018 yılından itibaren Ahlat’ta yapacakları çalışmaları başlatmış bulunduklarını ifade ederek, "Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü heyeti olarak Kubbet-ül İslam olarak bildiğimiz tarihi Ahlat şehrimize geldik. 2018 yılımızdan itibaren bu şehirde yapacağımız çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Önce Sahil Kalesinde yapacağımız işleri yerinde tespit ettik. Orada bulunan evler, hamam ve diğer surlarla ilgili çalışmaları yerinde inceledik. İlgili arkadaşlarımız Genel Müdür yardımcımız ve daire başkanlarımızda buradalar. Kazı alanlarında ve Harabeşehir’de yapacağımız bütün çalışmaları planlamak üzere Belediye Başkanımız burada, DAP ve diğer kurumlarla iş birliği yapacağız. 2018 yılından itibaren Ahlat’ta eylem planımızı gözden geçireceğiz. Kim nerede neyi ne zaman yapacak onu konuşacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bugüne kadar olduğu kadar bundan sonra da Ahlat şehrimize daha çok ödenek ayırıp bu tarihi kente, medarı iftihar Kubbet-ül İslam şehrimizi tekrar tarihteki şanlı, şerefli geçmişindeki yerine oturtmak için elimizden geleni yapacağız. Bu amaçla geldik. Burada heyetimizle yerinde inceleme yapacağız. Valiliğimiz, Kaymakamlığımız, Belediyemizle tüm ilgililerle görüşme yapacağız" dedi.



"Asıl mesele ecdat mirasını ihya etmek"

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, asıl meselenin ecdat mirasını ihya etmek olduğunu belirterek, "Öncelikle sayın genel müdürüme ilçem adına şükranlarımı ifade ediyorum. Uzun süredir DAP’ın başlatmış olduğu bir çalışma ve Kültür Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığının ama temelde çatı olarak Cumhurbaşkanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü bir projeyle ilgili iş bölümü yapıyoruz. Selçuklu Temalı Kültür Bölgesi Eylem Planı’nın uygulama alanlarından bir noktada hayata geçen bu çalışmada Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kurulumuzla da, Kültür Müdürlüğümüz, Bakanlığımızın tüm mümessilleri aslında ilk defa samimi bir şekilde buranın rekreasyon alanlarını hem cazibe merkezine dönüşme alanlarını ve aynı zamanda Ahlat’ın doğal bir plato yani film platosuna dönüşüm alanlarını tarihi, kültürel bulgularımızı da en sağlıklı şekilde ihya ederek, asıl meselemiz olan burada ki ecdat mirasını ihya etmektir. Bin yıl önceki başkentimizin bin yıl sonraya taşıma projesi olarak huzurlarınızdayız" dedi.

DAP Kalkınma Birliği Başkanı Adnan Demir ise, "Kalkınma İdaresi olarak özellikle DAP Bölgesinde ki tarihi kent bölgelerinin canlandırılması ve tanıtımı programı kapsamında bölgede başlatmış olduğumuz 3 lokasyon var. Bunlardan bir tanesi de Ahlat’tır. Ahlat için yapmış olduğumuz Tarihi Kent Bölgesinin tasarımı ve canlandırılması kapsamında yüklenici firmanın hazırlamış olduğu tasarımı ve Ahlat Belediyesinin hazırlamış olduğu koruma eylem planını karşılıklı görüşmesini ve örtüşmesini sağlamak adına Kültür Bakanlığı nezaretinde ilgili kurumların da birlikte bunların bir şekilde örtüşmesini sağlamak ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak üzere artık son noktaya gelmiş bulunuyoruz. Temennimiz inşallah mutabakatı sağlayarak bu çalışmaların nihayetini sağlayarak 2018 yılında Kültür Bakanlığımızın ve Kalkınma Bakanlığı’mızın sağlayacağı finansmanlarla bu projeleri hayata geçirebileceğimizi temenni ediyoruz. İnşallah bunu umduğumuz zaman dilimi içerisinde başta bölgemize, ülkemize ve alemi İslam’a, Kubbet-ül İslam şiar olmuş bu ilçemizin geçmişteki ruhunu cisimleştirilmiş haliyle bugün de yaşatmak istiyoruz. İnşallah bu projeyi umduğumuz zaman diliminde gerçekleştirmek nasip olur. Şimdiden hayırlı olsun diye temenni ediyorum" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA