İthalatta Korunma Önlemleri

Ekonomi Bakanlığınca plastik poli (etilen tereftalat) ithalatında 3 yıl süreyle ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanmasına karar verildi.

Ekonomi Bakanlığınca plastik ve mamullerden poli (etilen tereftalat) ithalatında 3 yıl süreyle ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanmasına karar verildi.

Bakanlığın "İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre yürütülen soruşturma sonucu İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, 78 ml/g veya daha fazla viskozitesi olan poli (etilen tereftalat) ithalatında 3 yıl süreyle ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanmasına karar verdi.

Alınan karara göre, söz konusu ürün için 8 Kasım 2017-7 Kasım 2018 tarihlerini kapsayan birinci dönem için yüzde 6,40, 8 Kasım 2018-7 Kasım 2019 tarihlerini kapsayan ikinci dönem için yüzde 6,20, 8 Kasım 2019-7 Kasım 2020 tarihlerini kapsayan üçüncü dönem için yüzde 6 gümrük kıymeti uygulanacak.

Öte yandan, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Anlaşmasının ilgili maddesi gereğince soruşturma konusu eşyanın ihracatçıları olarak önemli bir menfaati olan DTÖ üyeleri ile talep olması halinde istişarelerde bulunulmasına, Korunma Önlemleri Anlaşması gereğince gelişmekte olan ülkelere muafiyet tanınmasına ve önlemin istihsali hususunda Bakanlar Kuruluna öneride bulunulmasına toplantıya katılan üyelerin oy birliği ile karar verildi.

Kaynak: AA