BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock Yemen'de

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, Yemen'deki acıyı sona erdirmek için ülkedeki krize siyasi bir çözüm bulunmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Yemen'deki acıyı sona erdirmek için ülkedeki krize siyasi bir çözüm bulunmasını istedi.

Yemen'e düzenlediği 5 günlük ziyareti tamamlayan Lowcock, ülkeden ayrılmadan önce Sana Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Yemen'deki sıkıntıları sona erdirmek için her şeyden önce ülkedeki krize siyasi bir çözüm bulunmasını talep etti.

"Dünyada yayılan en hızlı kolera salgını ve gıda güvensizliği krizi dahil olmak üzere ülkede kötüleşen insani krizi daha kapsamlı bir şekilde anlamak için Yemen'e geldim." diyen Lowcock, Aden ve Sana'daki ilgili tüm taraflarla insani yardımların ihtiyacı olanlara ulaştırılması için daha fazla çaba harcamaları konusunda görüşmeler yaptığını ifade etti.

Lowcock, Yemen Başbakanı Ahmed Bin Dağr'dan sağlık görevlileri, öğretmenler ve diğer memurlara maaşlarının ödenmesi konusunda ilerleme kaydetmek için, Sana Havalimanının ticari ve insani yardım seferlerine tekrar açılmasını ve Hudeyde başta olmak üzere (ülkenin batısında bulunan Husilerin kontrolündeki) limanların çalışmasının iyileştirilmesini istediğini söyledi.

Başkent Sana'nın Husilerin kontrolünde olmasının BM ve diğer insani yardım kuruluşlarının çalışmasını etkilediğine dikkati çeken Lowcock, insani yardım kuruluşlarının çalışmalarına müdahalelerin artmasından ve limanlara gerekli olan temel maddelerin girmesini geciktiren ya da durduran bürokratik engellerin artmasından dolayı endişe duyduğunu kaydetti.

Kaynak: AA