ATM'lerin 'Altın' Satacak Olmasından Kuyumcular Tedirgin, Vatandaş Mutlu

ADANA – Gelecek yıl itibariyle hayata geçirilmesi planlanan, ATM’lerin 1 gramdan 50 grama kadar ‘Altın’ satacak olmasına kuyumcular tedirgin ancak vatandaşlar mutlu.

ATM'lerin 'Altın' Satacak Olmasından Kuyumcular Tedirgin, Vatandaş Mutlu
Elektronet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaptana, kısa süre önce, “Sertifikalı altın veren ATM’den günün her saatinde para çeker gibi sertifikalı altın satın alınabilecek ve bu ATM’leri çalışmalarımızın sonucunda 2018’in ortalarına doğru göreceğimizi tahmin ediyorum” açıklamasını yaptı.

“Yatırıma yönelik hareket”

Bu açıklamaların üzerine işleri iyi gitmeyen kuyumcular da tedirginlik başlarken vatandaşlar ise konuya olumlu bakmaya başladı.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada bankaların altın işine el atmasıyla ilgili, “Şimdi genel olarak baktığımızda bu bir yatırıma yönelik bir hareket. Bankaların bu şekilde devreye girmiş olmalarının amacı bu” ifadelerini kullandı.

“Göz teması ve diyalog önemli”

Türk halkının çoğunun altın alırken birebir görerek aldığını ve muhatap aradığını anlatan Başman, daha sonra şunları kaydetti:

“Karşılarında birebir göz teması ve diyalog teması kuramadıkları yanı sıra fiziki bir şekilde kontrol edemedikleri bir altını alıp karşılığında da ATM’lerin veznesine para yatırmaları bugüne kadar görmediğimiz bir işlem. İster istemez böyle bir şeyin kuyumcuların müşterilerine çok olumlu yansıyacağını düşünmüyoruz ama bu işin başka bir boyutuyla bakacak olursak halkı bir şeye yönlendirmek istiyorlarsa bankalar küçük rakamlarla mevduat hesabı açıp bunlara ayrı bir faiz işlemi uygulayarak tasarrufa yönlendirebilirler.”

“7 gün 24 saat altına ulaşılabilecek”

Pınar Özkurt isimli bir vatandaş ise ATM’lerde verilecek altının ulaşılabilirlik açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Özkurt, “7 gün 24 saat altına ulaşılabilir olması süper. Saat 7’de çarşılar kapanıyor ondan sonra ihtiyacı olanlar altın alamıyor ama ondan sonra insanlar ATM’lerden alabilirler. Kontrollerinin iyi yapılması gerek ama devlet kontrolünde olacağı içinde bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum” dedi.



“İleri teknoloji”

Ayşe Akat ise ATM’lerin altın vermesini ileri teknoloji olarak tanımlayıp, “İleri teknolojinin faydaları bu. Artık her şeyi teknolojiyle yapıyoruz. Bankaya gitmiyoruz mobil bankacılıktan her türlü işlemi yapıyoruz. Altını da alabiliriz. Olumlu” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA