12. Ulusal Aferez Kongresi

Türk Aferez Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Tekgündüz: 'Kök hücre nakli aktivitemiz Türkiye olarak çok büyük bir artış gösterdi. 2016 yılı itibarıyla 3 bin 800'ü aşan bir nakil aktivitesi var'

Türk Aferez Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emre Tekgündüz, "Kök hücre nakli aktivitemiz Türkiye olarak çok büyük bir artış gösterdi. 2016 yılı itibarıyla 3 bin 800'ü aşan bir nakil aktivitesi var." dedi.

Dernek tarafından düzenlenen ve kök hücre tedavilerinin ele alındığı 12. Ulusal Aferez Kongresi yapıldı.

Tekgündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kök hücre tedavilerinde büyük gelişme yaşandığını söyledi.

"Kök hücre nakli aktivitemiz Türkiye olarak çok büyük bir artış gösterdi. 2016 yılı itibarıyla 3 bin 800'ü aşan bir nakil aktivitesi var." diyen Tekgündüz, bunun yaklaşık yarısının başka bir vericiden yapıldığını anlattı.

Bunun için de bir vericiye ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Tekgündüz, "Kabaca olgularımızın yüzde 35'inde bu vericiyi bulabiliyoruz. Sonra yüzde 65'i için akraba dışı verici gerekiyor. Bunun için Türkiye'de önemli bir proje yapıldı. TÜRKKÖK Projesi. Bu projeyle kendi veri havuzumuz oluşturuldu. Bununla sorunların kabaca yarısını artık çözmekteyiz. İhtiyacı olanlara, akraba dışı donör bulmaktayız ama bulunamadığı zaman dünya bankalarıyla temasa geçiyoruz. Onlarla iş birliği içerisinde akraba dışı verici adaylarını tespit ediyoruz.'' diye konuştu.

Kök hücre tedavisiyle sağlığına kavuşan Düzce Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Şeyda Yılmaz, 2015'te ameliyat olduğunu ve bir böbreğinin alındığını söyledi. Yılmaz, daha sonra vücudunda kızarma ve morarmalar fark ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

''Hastaneye başvurdum. Kan ve trombosit değerlerim çok düşmüştü. Tek çarem kemik iliği nakliydi. Aileme bakıldı. Annemden, kardeşlerimden, kuzenlerimden örnekler alındı. Uygun bir ilik çıkmadı. Tam ümitlerin tükendiği anda TÜRKKÖK'e başvurdular. Sonra oradan uygun ilik olduğunu bir hafta içinde öğrendik. Verici kabul etti. Nakil olalı 6 ay geçti. Şu an gayet iyiyim.''

Kök hücre tedavisiyle sağlığına kavuşan Arnavutluk vatandaşı 58 yaşındaki Ariana Pepa da tedavi süreci konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Kendisine ilik veren kişinin bir Alman olduğunu belirten Pepa, ''Tedavi sürecinde bana yardım edecek birisinin Alman olacağı ya da onun kök hücreleri ile iyileşeceğimi kızım haber verdi. 'Anne, kök hücre tedavinde vericin Alman olacak.' dedi. Türkiye'de kendimi rahat hissettim, bir insanın tedavi aşamasında o rahatlığı bulması, gerçekten çok zor. Buraya geldiğimde öncelikle sıcakkanlılığı hissettim. O da tedavi aşamamda gerçekten çok yardımcı oldu.'' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA