YTB Başkanı Köse Gürcistan'da Açıklaması

'Gürcistan'dan Türkiye'de eğitim almak için gelecek öğrenci sayısının özellikle master ve doktora alanında artmasını ümit ediyoruz'.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, Gürcistan'dan Türkiye'ye özellikle yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim için gelecek öğrenci sayısının artmasını beklediklerini belirtti.

Köse ve beraberindeki heyet, Batum'da, Türkiye'deki üniversitelerden mezun Gürcistan vatandaşlarıyla bir araya geldi.

Mehmet Köse, Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu'ndaki programda, 160 ülkeden 100 bin civarında kişinin Türkiye'de eğitim gördüğünü söyledi. Birçok ülkede Türkiye'deki üniversitelerde eğitim almış kişilerle buluştuklarını belirten Köse, Türkiye mezunlarıyla uzun vadeli ilişkilerin nasıl devam ettirilebileceğine yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

YTB Başkanı Köse, programın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Gürcistan'ın komşuluğun ötesinde akrabalık bağına sahip ülkeler olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki iyi ilişkileri daha ileri noktalara taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Bu bağlamda eğitim-kültür alanındaki iş birliğinin önemine işaret eden Köse, şunları kaydetti:

"Şu anda Türkiye'de üniversitelerde eğitim alan 400 civarında Gürcü öğrenci var. Bunların yaklaşık 140'ı Türkiye burslusu olarak eğitim görüyor. Gürcistan'dan Türkiye'de eğitim almak için gelecek öğrenci sayısının özelikle master ve doktora alanında artmasını ümit ediyoruz."

Başkonsolos Yasin Temizkan da Türkiye'de eğitim almış mezunların, başkonsolosluk veya büyükelçilikle yakın temasta bulunmalarının önemli olduğunu söyledi. Temizkan, "Siz iki ülkede yaşadınız, iki dili konuşuyorsunuz ve tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz." dedi.

Kaynak: AA