Tarım Dışı Alanlar Ekonomiye Kazandırılıyor

Çorum’da tapulama harici alanlar, hazırlanan bir projeyle açık arttırma usulü ile satışa çıkarılarak halka arz edilecek.

Tarım Dışı Alanlar Ekonomiye Kazandırılıyor
Çorum Valiliği öncülüğünde hayata geçirilecek olan projeyle tarım arazilerindeki yapılaşmanın önüne de geçilmiş olacak. Tarım arazisi dışı alanların ekonomiye kazandırılmasına yönelik yapılan çalışma hakkında bilgi veren Vali Necmettin Kılıç, şehirde yaşayan insanların hafta sonları veya yaz aylarında yakın bir bölgede konaklamak, gündüzleri ise işe gelip gitmek istediğini söyledi.

İngiltere ve Avrupa ülkelerinde bu sistemin var olduğunu dile getiren Vali Kılıç, yurt dışında insanların kırsalda yaşayıp kente geliş gidişleri tercih ettiğine dikkat çekti.

Kırsalda ve kente yakın imarsız alanlarda gecekondulaşma ve çirkin görüntüler istemediklerini anlatan Vali Kılıç, “Bu çirkin görüntüler bir taraftan milli gelir kaybına yol açarken, diğer taraftan da kamunun başını ağrıtıyor. Zaman zaman devletle insanlarımızı da karşı karşıya getirebilecek tehlikeler içeriyor” dedi.

Çorum’un planlı bir şekilde gelişmesi ve kırsala planlı bir yatırım yapılması için böyle bir çalışma başlattıklarını dile getiren Vali Kılıç, önümüzdeki günlerde arsaların Defterdarlık eliyle Kamu İhale Kanunu hükümlerince ihaleyle satışa çıkarılacağını açıkladı.

Tarım dışı alanlarda üretilen arsaların üç kata kadar izin verilebileceğini, isteyenlerin buralara üç kat veya tek katlı yapılar inşa edebileceğini kaydeden Vali Kılıç, “En fazla 100 metrekareye bina oturursa 400 metrekare de bahçe olarak kullanılabilecek. Seçtiğimiz arazilerin tamamı Osmancık yolu üzerinde. İl Özel İdaresi aracılığıyla sadece sokaklarda dozerlerle düzenleme yapılacak. Alacak kişiler kendileri suyu getirecek. YEDAŞ elektriğini verecek. Bundan böyle kırsalımızda çirkin yapı görmek istemiyoruz. Kaçak yapı da görmek istemiyoruz. Bundan önce yapılan yarı prefabrik yapılar var. Sökülebilir yapılar var. Ruhsata tabi olmayan yapılar var. Çorum’un girişinde çirkin bir görüntü var. İlimizin giriş akslarında Ankara, Samsun, Yozgat girişinin güzel olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Öncelikle kaçak bina yapımının önüne geçmek istediklerini söyleyen Vali Kılıç, “Kaçak yapının önüne geçtik. Bir yıldır jandarma teşkilatımız alanı kontrol edip çivi çaktırmıyor. Bu parseller tahmini 10 bin lira gibi bir fiyat açılışıyla satışa sunulacak. 8 taksit olacak. Talep gelirse çalışmayı devam ettireceğiz. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde insanlar kırsala çıkmak istediklerinde bir arsaları olsun istiyoruz. Arz ve talep dengesini kuramadığınızda suyu sıkıştıramıyorsunuz. Talep var. Arz var mı? Yok. Arz olmadığında insanlar imara müsait olmayan arazilere sığınmak zorunda kalıyor. Bu sebeple devletler insanlar arasında sorun yaşanıyor. Bir yıl içerisinde jandarma ekiplerimin mühürlediği 15 binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Bundan sonra bu kararlılık devam edecek. Bizden sonraki nesillerin üzerimizde hakkı var. Kamunun ortak alanına giren yaylalara müsaade etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Yine ülkemiz için önemli olan tarımsal alanların tarım dışı maksatlarla kullanılmasına da müsaade etmeyeceğiz. Bunda kararlıyız. Tarım arazilerini gelecek nesillere bırakmak zorundayız. Bunlara müsaade etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Bundan önceki kısmi sıkıntıları da zaman içerisinde iade etmeye çalışacağız. Arazilerin tarıma kazandırılması için çalışacağız. Biz insanlara alternatif sunuyoruz. İnsan hakkıdır. İnsan tabiatla baş başa kalmak istiyor. Temiz hava ile buluşmak haklarıdır. Biz onlara ortam temin edeceğiz” dedi.

Bu çalışmadan kamunun yanı sıra insanların ve hazinenin de kazançlı çıkacağını anlatan Vali Kılıç, “Buradan kamu, kişiler ayrıca hazine kazançlı çıkacak. Tapuya kaydedilmeyen alanlar ekonomiye kazandırılacak. Hazineye gelir elde edilecek. Elde edilen gelirin bir kısmı köy tüzel bir kısmı İl Özel İdaresine teslim edilecek. Şu an tapular kesiliyor. Önümüzdeki hafta sonu ihaleye çıkabileceğiz. Bu çalışma bir ilk. Komisyonumuz Sarmaşa’da ve Osmancık yolu üzerinde ile çok yakın yerlerin tespitini yaptı. Arsa büyüklükleri 450 ile 650 metrekare arasında değişiyor. Açık arttırma usulü satışa sunulacak. Kim çok verirse o alacak. Gelen talebe bakacağız. Talebe göre önümüze bakıp, yeni arsalar üretip veya üretmeyeceğiz. Şu anki pilot çalışma. Vatandaşların arsalardan edinmesi kimsenin tarım toprağına girmesin, seçilen yerler tapulama harici yerler. Yani tarım dışı ve ölü alanlar. Coğrafyayı doğru kullanmamız lazım. Mera alanlarımız var. Orman alanlarımız var. Tarım arazisine ev yapıyoruz, depremde yıkılıyor. Tarım dışı alanlara yer yapılınca depreme dayanıklı olur, sert bir yapısı var. İnsanlık tarihi boyunca Hititlerden beri Anadolu’da tarım arazisine ev yapan medeniyet bulamazsınız. Bizden önceki nesiller son nesil hariç bir milim tarım arazisine ev yapmamıştır. Tepelerdedir. Tarım arazisinde değildir. Tarım arazisini tarım dışı alanda kullandıktan sonra tekrar tarıma kazandırmanın inanılmaz alanı var. Tarım dışı alanını geri kazanmak için tabiat 50 yıl uğraşıyor. Tarım arazilerini, orman arazilerini, meraları korumamız lazım. Bu arazilerin dışındaki tapulu alanlar yüzde 17’ye tekabül ediyor. Oralara ev yapılsın” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA