Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Bozoğlan Açıklaması

'Astana barış süreci devam ediyor. Üçlü grubun gayreti bu süreçte Suriye’nin sınırları değişmesin, toprak bütünlüğü korunsun gayretleridir'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, Türkiye, Rusya ve İran öncülüğünde yapılan Astana görüşmelerine ilişkin, "Üçlü grubun gayreti bu süreçte Suriye’nin sınırları değişmesin, toprak bütünlüğü korunsun gayretleridir" dedi.

Bozoğlan, Sebilürreşad dergisince, Türk Tarih Kurumu Konferans Salonu'nda düzenlenen “Neyi Kaybedeceğini Hatırla! Kerkük” isimli panelde, Irak ve Suriye Türkmenlerinin bugüne kadar ağır bedeller ödediğini söyledi.

Ortadoğu'da oynanan oyunlara işaret eden Bozoğlan, bu oyunların farkında olduklarını, Irak ve Suriye'deki Türkmenlerin tüm zorlukların üstesinden geleceğine inandıklarını vurguladı.

Referandum ile Barzani’nin büyük bir hata yaptığını anlatan Bozoğlan, şöyle devam etti:

"Barzani'nin bu hatasının ardından şimdi Rusya, İran ve Türkiye gibi devletlerin sürdürdüğü Astana barış süreci devam ediyor. Üçlü grubun gayreti bu süreçte Suriye’nin sınırları değişmesin, toprak bütünlüğü korunsun gayretleridir. ABD Ortadoğu'da bir gayretin peşindedir. ABD, Ortadoğu’da yapmak istediği ve adım adım uygulama gayretinde olduğu bir proje peşindedir. Onlar da kendi projelerine gayret göstermektedirler. Irak ve Suriye Türkmenleri ağır bedeller ödemektedirler. Esas konu Kerkük ve Irak Türkmenleridir. Biz hem Irak’ta hem Suriye’de her zaman Türkmen kardeşlerimizin yanında olduk ve olacağız."

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Dr. Hicran Kazancı da Ortadoğu’da silahlı gücün konuştuğunu, bu unsurun başarıda diplomasinden daha önde geldiğine dikkati çekti.

Kerkük bir Türkmen şehridir." diyen Kazancı, şöyle konuştu:

"Ama biz hiçbir zaman idareyi bize verin demedik. Orada başka ev sahipleri de vardır. Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkmenlerin ve bölgenin geleceği Türkiye’nin elindedir, Türkiye’den geçmektedir. Ne kadar uluslararası ilişkiler okursanız okuyun, bölgeye gittiğinizde rahatlıkla şu görülecektir ki, Ortadoğu’da silahlı gücün yoksa, lobiciliğin hiç bir işe yaramaz. Barzani aldatıcı gururlara kapılarak çocukluk hayali olduğunu söylemişti, referandum hatasına düşmüştür.”

Gazeteci Abdurrahman Dilipak ise “Kerkük’ü çözemezseniz Keşmir’i çözemezsiniz. Bu mesele tek başına askeri, tek başına siyasi mesele değildir. Dökme suyla değirmen döndüremeyiz. Artık geçmişin hesabına dönmemeliyiz, kendimizle uğraşmamalıyız. Emperyalist niyet bizi birbirimize kırdırmak istiyor. Ancak Allah yardım ederse işimiz kolaylaşır. Herkes için akıl, herkes için barış diyebilen, sürdürülebilirlilik üretmemiz gerekiyor. Biz burnumuzun dibindeki Kerkük sorununu çözemezsek, daha kapsamlı problemlerle baş başa kalırız. Ya hep birlikte ayağa kalkacağız ya da dizimizin önüne çökeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA