Pof. Dr. Gocha Açıklaması 'Karadeniz'de İlk Yerleşim Yeri Tekkeköy Mağaraları'dır'

Samsun’da düzenlenen "Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu"nda bir konuşma yapan Oxford Üniversitesi Karadeniz Tarih Araştırmaları Merkezi Başkanı Pof. Dr. Gocha Tsetskhladze, Tekkeköy Mağaraları’nın Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk yerleşim yeri olduğunu söyledi.

Pof. Dr. Gocha Açıklaması 'Karadeniz'de İlk Yerleşim Yeri Tekkeköy Mağaraları'dır'
Tekkeköy Belediyesinin ev sahipliğinde yapılan "Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu" başladı.

Dünyanın ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 55 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum, Tekkeköy Belediyesi Kongre Merkezinde başladı.

Üç gün sürecek "Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu"nun genel sekreterliğini dünyaca ünlü arkeolojide otorite bir isim olan ve Oxford Üniversitesi Karadeniz Tarih Araştırmaları Merkezi Başkanı Pof. Dr. Gocha Tsetskhladze ile Türkiye’de arkeolojide diğer bir otorite isim olan Prof. Dr. Sümer Atasoy, birlikte yürütüyor. Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu Tekkeköy Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), Oxford Üniversitesi (İngiltere), Oulu Üniversitesi (Finlandiya), Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu (KATAP) ile Amisos Yayın Birliği ortaklığında düzenleniyor.

"Arkeologların sempozyumda vereceği bilgiler Tekkeköy tarihi için önemli"

Konferanstan önce Tekkeköy’ün tarihi ile ilgili bir açıklama yapan Pof. Dr. Gocha Tsetskhladze, "Karadeniz’in güney sahilleri ile ilgili bilgilerimiz azdı. Fakat son on yılda çalışmalar artmaya başladı.

Karadeniz’le ilgili 4 yılda bir yaptığımız çalışmalarla ilerlemeler görüyoruz. 2006 yılında Filyos’ta bir kazı yaptık. Orada çıkan buluntular Karadeniz arkeolojisi için çok önemli veriler oldu. Karadeniz’in güney sahillerinde ilk araştırmalar Sinop’ta yapıldı. Sonraki kazılarda önemli aşamalar kaydedilemedi. Amisos yani Samsun arkeoloji alanında zengin olmasına rağmen askeri bölgeler olduğu için yeterli çalışmalar yapılamadı. Askeri alanın dışında yapılan gözlemlerde helenistik devire ait surlar ve başka kalıntılar görülüyor. Tekkeköy’de Amisos’un bir mıntıkasıdır. Burada da kazılar ve araştırmalar yapılması gerekiyor. Tekkeköy’de yapılan bu sempozyum çok önemlidir. Çok önemli erkeologların bu sempozyumda vereceği bilgilerle Tekkeköy ve çevresinin önemi bir kez daha vurgulanacak. Karadeniz arkeolojisiyle ilgilenen diğer insanların da ilgisini buraya çekecektir. Karadeniz Bölgesi’nde ilk yerleşme yeri Tekkeköy Mağaraları’dır" diye konuştu.

"1940’lardaki çalışmalardan elde edilen materyaller Ankara Üniversitesinin deposunda unutulmuş"

Yapılacak kazı ve arkeolojik çalışmalarla Tekkeköy tarihinin gün yüzüne çıkması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sümer Atasoy, "M.Ö. 2000’lere dayanan Karadeniz sahilinde ilk insan izlerine Tekkeköy’de rastlanıyor. 1940’larda bir araştırma yapılmış ondan sonra fazla birşey yapılmamış. Tabii bunları ortaya çıkarmak için orada çalışmaların yapılması gerekiyor. Orada yürüyüş yolları gibi farklı çalışmalar yapılırsa çok ilgi çeken bir yer olur. Burası efsane diyarı. Neden? Çünkü bilinmiyor. Buralara bir takım insanlar gelmiş ama bilinmiyorlar. Burada bir takım kazılar yapılırsa o zaman ortaya çıkacak. Buluntuları inceleyerek birşeyler ortaya çıkacaktır. 1940’larda yapılan çalışmalardan elde edilen materyaller neşredilmemişti. Ankara Üniversitesinin deposunda unutulmuş materyaller var. El aletleri, çakmak taşları gibi o döneme ait meteryallere bakarak bu toplantıda insanların nasıl yediğini nasıl yaşadığını bulacağız. Tekkeköy Mağaraları ilk insan ayak izleri, ilk yerleşme. ’Tarihin doğduğu kent’ diyoruz. Doğrudur. Ama nedir? Bunun altını doldurmamız lazım" şeklinde konuştu.

Sempozyuma; Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, OMÜ Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: İHA