Eski Arjantin Devlet Başkanı Fernandez Mahkemeye Çıktı

Fernandez, 'ülkedeki en kanlı terör saldırısında İran'ın dahli olduğu' iddiasının üstünü örtmekle suçlanıyor.

Eski Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, "ülkenin en kanlı terör saldırısında İran'ın dahli olduğu" iddiasının üstünü örttüğü suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

Mahkemede ifade vermeyi reddeden Fernandez, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğine dair mahkemeye yazılı bir savunma sundu.

Fernandez, yazılı savunmasında, hükümetinin İran ile yaptığı anlaşmanın, saldırıyla ilgili soruşturmanın ilerlemesine katkı sağladığını belirterek, İran ile yürütülen müzakerelerin tek amacının, soruşturmayı yürüten savcının saldırıyla bağlantısı olduğu iddia edilen İranlıları sorgulamasına imkan sağlamak olduğunu ifade etti.

Kendisini ifadeye çağıran hakim Claudio Bonadio'yu da eski Devlet Başkanı Carlos Menem yönetimi sırasında 1989-1999 yıllarında "saldırının örtbas edilmesinin" parçası olmakla itham eden Fernandez, Devlet Başkanı Mauricio Macri'yi de kendisini ifadeye çağıran hakimi siyasi açıdan maniple etmekle suçladı.

Arjantin'in başkent Buneos Aires'de 1994 yılında düzenlenen ve Yahudi Cemiyeti'ne ait merkezi hedef alan terör saldırısında 85 kişi hayatını kaybetmişti.

Savcılık, Fernandez'i, terör saldırısına ilişkin soruşturmada İran'ın saldırıyla muhtemel bağlantısı iddialarının üzerini örtmekle suçluyor.

Fernandez hükümeti, 2013 yılında saldırının aydınlığa kavuşturulması bağlamında İran ile anlaşma yapmıştı ancak bu anlaşma daha sonra anayasaya aykırı bulunmuştu.

Saldırıya ilişkin soruşturmayı yürüten eski özel savcı Alberto Nisman, Fernandez hakkında dava açtıktan günler sonra 2015 yılında evinde ölü bulunmuştu. Nisman, Fernandez'in, İran ile yapılan bu anlaşmayı saldırının arkasında olduğu iddia edilen İranlı yetkilileri korumak ve gizlice müzakere etmek için kullandığını savunuyordu.

Görev süresi 2015 yılında sona eren Fernandez, sonrasında yolsuzluk suçlamalarıyla da karşı karşıya kalmış ve geçen yıl hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasına karar verilmişti.

Eski Arjantin Devlet Başkanı Carlos Menem de saldırıyla ilgili ilk soruşturmanın sonlanmasına neden olduğu iddiasıyla yargılanıyor.

Kaynak: AA