Edirne Barosu'nun Tarihi Anlatıldı

Edirne Barosu Meslek İçi Eğitim ve Staj Komisyonu etkinlikleri kapsamında Türkiye’de kurulan ilk barolardan biri olan Edirne Barosu'nun kuruluşu tarihi belgeler ışığında anlatıldı.

Edirne Barosu tarafından baro binasında düzenlenen "Edirne Barosu: Kuruluş, Tespit ve Değerlendirmeler" konulu programda konuşan avukat Şükrü Çeşme, Osmanlıca el yazması Baro Meclis-i İnzibat karar defteri üzerinde yaptığı inceleme ve araştırmalarla ilgili bilgi verdi.

Karar defterinin, cumhuriyetin ilanından sonra kısa sürede Türkiye'de yaşanan hukuk ve toplum alanındaki değişimlere dair önemli veriler içerdiğini söyleyen Çeşme, "Bu defter bir geçiş ve değişim döneminin adeta canlı bir örneğidir. Baromuz 7 Aralık 1924 te ilk toplantısını yaparak aldığı kararları Osmanlıca el yazısıyla deftere yazmaya başlamış. Yazılar ve imzalar Osmanlıca. Ancak 1 Kasım 1928 harf devrimiyle birlikte, yeni bir deftere geçilmeden aynı defterde bu defa sol baştan latin harfleriyle kararlar yazılmaya başlanmış, yazılarla birlikte imzalar dahi değişmiştir." dedi.

Hukuk alanında Avrupa'dan resepsiyon, yani birebir tercümeler yoluyla kanunların alındığını ifade eden Çeşme, yaşanan gelişmelerin izlerinin defterde görüldüğünü ifade etti.

Edirne Barosu'nun Osmanlıca hazırlanmış ilk mührü ile alınan kararlara dair görüntülere dair slaytın gösterildiği programda Çeşme, baronun kurucuları ve ilk üyelerine dair bilgiler de aktardı.

Programın sonunda, Edirne Barosu Meslek İçi Eğitim ve Staj Komisyonu Başkanı Av. Sinan Tekin tarafından Çeşme'ye plaket takdim edildi.

Kaynak: AA