Çiygöz Ve Ümerov'un Serbest Bırakılması

Birleşik Krallık hükümeti, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Çiygöz ile Ümerov'un serbest bırakılmasının memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

Birleşik Krallık, Rus mahkemesi tarafından Kırım'da hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinde bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov'un serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Birleşik Krallık'ın Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Çiygöz ile Ümerov'un serbest bırakılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çiygöz ile Ümerov'un, Kırım'ın yasa dışı ilhakına muhalif olmaktan dolayı cezalandırıldıklarını hatırlatan Duncan, şunları kaydetti:

"Serbest bırakılmalarını memnuniyetle karşıladım. Birleşik Krallık, serbest bırakılmaları için daha önce de çağrıda bulunmuştu. Bu sonucu almak için sarf edilen çabaları takdir ediyoruz. Yine de Kırım'ın yasa dışı ilhakına muhalefetten dolayı defakto Rus makamları tarafından gözaltına alınan Kırım Tatarları da dahil olmak üzere birçok insanı gözardı etmemeliyiz. Kırım ve Rusya'daki Ukraynalı tüm siyasi mahkumların derhal serbest bırakılması için bir kez daha çağrıda bulunuyorum."

Duncan, ülkesinin, Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olduğuna ve Rusya'nın ilhakının da uluslararası hukuku ihlal ettiğine inanmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Kırım'daki Rus mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırılarak cezaevine konulan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov, dün Akmescit'ten Rusya'nın Anapa şehrine götürülmüş, oradan da serbest bırakılarak Türkiye'ye gönderilmişti.
Kaynak: AA