BM, Kimyasal Saldırısında Suriye Rejimini Suçladı

Birleşmiş Milletler raporu, geçen Nisan ayında Suriye’de düzenlenen ve onlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan kimyasal saldırıya ilişkin Esad’ın Suriye rejimini suçladı.

BM, Kimyasal Saldırısında Suriye Rejimini Suçladı
BM ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından oluşturulan ve Suriye’de kimyasal silah kullanımını araştıran ortak soruşturma misyonu (JIM), Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’e bağlı Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısına ilişkin raporunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sundu. JIM raporunda, "Suriye Arap Cumhuriyeti, 4 Nisan 2017’de Han Şeyhun’da kullanılan sarin gazından sorumludur” ifadeleri yer alıyor.

Raporda, "Devlet dışı aktörler de dahil olmak üzere kimyasal silahların sürekli kullanılması, çok rahatsız edici" denildi. BM misyonu raporunda, uluslararası toplum tarafından yasaklamasına rağmen kimyasal silahların kullanılmaya devam durumunda, diğerlerinin de bu yönde cesaretlenebileceği ifade edildi.

Raporda ayrıca, terör örgütü DEAŞ’ın 15 Eylül ve 16 Haziran 2016’da Um Havş kasabasında sülfür hardalından kullanımından sorumlu olduğu belirtildi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Güvenlik Konseyinin kimyasal silahların kullanılmasının tolere edilmeyeceğine dair açık bir mesaj göndermesi gerektiğini ifade etti.

Haley, bunu başaramayan ülkelerin bu korkunç silahları kullanan diktatörler veya teröristlerden hiçbir farkının olamayacağını sözlerine ekledi.

Suriye’nin İdlib kentindeki Han Şeyhun kasabasında Nisan ayında düzenlenen kimyasal saldırıda 87 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: İHA