Beyoğlu'nun 'Kardeş' Belediyeleri Buluştu

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan: 'Smart Beyoğlu aplikasyonunda iyi noktalara geldik. Hala eksiğimiz var. Desteğe de ihtiyacımız var. Bunun için AB ve dünyadaki değişik fonlara başvurup destek almayı düşünüyoruz' Macaristan'ın Pecs kentinin Belediye Başkanı Zsolt: 'Her sene başı halka memnun olup olmadıklarını, problemlerini soruyoruz. Vatandaşların iştiraki karar almada önemli. Halkımız bu sistemden çok memnun. Meslektaşlarıma yönelik de bunu söylemek isterim, kendileri de eğer halkın iştirakini sağlarsa faydasını görecek'

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Smart Beyoğlu" aplikasyonunda iyi noktalara geldiklerini ancak hala eksikleri bulunduğunu belirterek, "Desteğe de ihtiyacımız var. Bunun için AB ve dünyadaki değişik fonlara başvurup destek almayı düşünüyoruz." dedi.

Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen "Beyoğlu Kardeş Kent Belediye Başkanları ve İyi Örnek Paylaşımları Forumu"na Romanya, Macaristan, Makedonya, Almanya, Hırvatistan, Ukrayna, Tunus, Fas, Güney Kore, Filistin'den gelen "kardeş" belediye başkanları ve temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan Demircan, kardeş belediyelerle iş birliklerini geliştirmeyi arzu ettiklerini belirterek, Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler Organizasyonu'nun (WeGo e-Goverments Organization) dijital çağın önemli bir argümanı olduğunu anlattı.

Dünyanın e-ticaret, e-aplikasyon ve akıllı şehirlerin geleceğini konuştuğunu ve tartıştığını ifade eden Demircan, bu ortak gelecek çerçevesinde neler yapılabileceğinin ele alınması gerektiğini söyledi.

Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler Organizasyonu'na 2 yıl önce katıldıklarını hatırlatan Demircan, "Smart Beyoğlu aplikasyonunda iyi noktalara geldik. Hala eksiğimiz var. Desteğe de ihtiyacımız var. Bunun için AB ve dünyadaki değişik fonlara başvurup destek almayı düşünüyoruz. Belki de bize katılmak ve beraber hareket etmek isteyen belediyelerimiz olabilir." diye konuştu.

- "Vatandaş sokağını takip edecek"

Smart Beyoğlu'nun 65 ayrı yazılım olduğunu ve bunun 65 ayrı proje gibi düşünülebileceğini anlatan Demircan, programın akıllı telefonlara indirildiğinde nasıl kullanılabileceğini ekranda gösterdi.

Demircan, "Bu aplikasyonla kişiyi merkeze almak ve öncelikle kişiyi konuşturmak gerekiyor. Binalar, işletmeler, kurumlar ve belediyelerle bağlantı kurması gerekiyor. Bir şey söyleyecek ve cevap alacak. O halde kişinin oluşması önemli. Aplikasyonda önce burada ona şahsiyet oluşturmuş oluyoruz." diye konuştu.

Aplikasyonu "yerel demokrasinin sokakta başlamasının en güzel örneği" şeklinde tanımlayan Demircan, aplikasyonu 1 ay içinde tamamlayarak, sokakta çalışanlara ve ilçede oturanlara ulaştıracaklarını kaydetti.

Ahmet Misbah Demircan, "Bu yeni Smart Beyoğlu aplikasyonuyla vatandaşlar sokak duvarı kategorisinden kendi sokağı ile ilişkili tüm hareketleri takip edebilecek. Vatandaş sokağında nasıl problem varsa, bunları o sokaktan sorumlu belediye çalışanlarına ulaştırabilecek. Smart City'de e-belediye hizmetleriyle neye ulaşmak istiyorsa hepsini görebilir. Etkinlikler, sergiler, sinemalar, basılı dokümana ihtiyaç hissetmeden burada her şeyi görebilmek mümkün. Hedefimiz insanların ürünlerini yaymaya ve satmaya olanak sağlamak. Geleceği burada tanımlıyoruz." bilgisini verdi.

Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, en zor ve zevkli meslek grubunun belediyecilik olduğunu ifade ederek, belediyeler arasındaki kardeşliğin aynı zamanda bir deneyim paylaşımı olduğuna dikkati çekti.

- "Vatandaşların iştiraki karar almada önemli"

Macaristan'ın Pecs kentinin Belediye Başkanı Pava Zsolt, atık yönetimi entegre merkezleri ile atıkların yüzde 80'ini kullanılır hale getirdiklerini söyledi.

Kömür madenciliği sahasını yepyeni bir güneş enerjisi sistemine dönüştürdüklerini anlatan Zsolt, şunları anlattı:

"Tarihi şehirlerde şehri planlamayı nasıl üreteceğiniz çok önemlidir. Tarihi bir anıt ve arkelojik bir anıt var mı, nereye nasıl projeler yapılmalı? Projelerden herhangi birinde vatandaş iradesi olmazsa bu riskli. Her sene başı halka memnu olup olmadıklarını, problemlerini soruyoruz. Vatandaşların iştiraki karar almada önemli. Halkımız bu sistemden çok memnun. Meslektaşlarıma yönelik de bunu söylemek isterim, kendileri de eğer halkın iştirakini sağlarsa faydasını görecek."

Romanya'nın Bükreş Sektör 1 Belediye Başkanı Daniel Tudorache, belediyelerinin projelerini anlatarak, 2020 yılına kadar bölgesinin Romanya'da ilk enerji verimliliğine sahip bölge haline gelmesini hedeflediğini belirtti.

Etkinliğin ardından Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan ve WeGO Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler Organizasyonu Genel Sekreteri Dr. Young-sook Nam ile diğer konukların katılımıyla "WeGO Beyoğlu Akdeniz Bölge Ofisi" açıldı.
Kaynak: AA