Başkomutan Tarihi Milli Parkı'na Botanik Turu Düzenlendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrencileri Başkomutan Tarihi Milli Parkı'na botanik turu düzenlendi.

AKÜ Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama-Araştırma Merkezinin (DOKOBİM) Afyonkarahisar İli Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planı kapsamında Başkomutan Tarihi Milli Parkı'na düzenlediği botanik turuna çok sayıda öğrenci katıldı.

Parkın flora ve faunası ile ilgili bilgi veren Başkomutan Tarihi Milli Park Şube Müdürü Vedat Yayın, milli park sınırlarının Afyonkarahisar ve Kütahya illeri arasında bulunduğunu, Kurtuluş Savaşı’nda 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz'un 30 Ağustos'ta zaferle taçlandırılmasıyla sonuçlanan harekatın yaşandığı alanları kapsadığını dile getirdi.

Yayın, milli parkın tarihsel öneminin yanı sıra arazinin bitki örtüsü bakımdan da önemli olduğu ifade etti.

AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kargıoğlu da öğrencilere gezilen alanlardaki bitki türleri ile ilgili bilgilendirme yaptı. Kargıoğlu, flora içinde doğal olarak yetişen kestane, pinar, yabani armut, alıç türleri, tüylü meşe, Türk meşesi gibi bitkilerin yayılış gösterdiğini anlattı.

Turda Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi de ziyaret edildi. AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yıldız, burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Dünyada ve ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler, deneme yanılma yöntemiyle bulunmuştur. Bunlar halk arasında şifalı bitkiler olarak anılır birçok bitki, hastalıkları önlemede tedavi amaçlı yıllardır kullanılır. Bunlar hastalıkların iyileştirilmesinde geleneksel ve modern tıpta ilaç olarak önemlidir. Dünya üzerindeki tıbbi bitkilerin yaklaşık yüzde 6’sı ülkemizde bulunmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde, ticari değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitki türlerinin üretiminin yaygınlaştırılması gerekir."

Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama-Araştırma Merkezi (DOKOBİM) Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş ise ülkede atılan her adımın maddi ve manevi kaynak değerinin olduğunu belirterek, herkesin bu bilinçte olması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA