Başak Koleji Öğrencileri Yörük Kültürünü Öğrendi

Aydın’da çeyrek asırdan bu yana eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren ve uyguladığı birbirinden ilginç projelerle dikkat çeken başak Koleji, öğrencilere Yörük Kültürünü aşılamak için ‘Aydın Günleri etkinliği düzenledi. Okulda geleneksel hale gelen v bu yıl 2.’si düzenlenen ‘Aydın Günleri’ etkinlikleri kapsamında öğrenciler, dedelerinin yaşam tarzını ve gerektiğinde teknolojiden uzak ve elektrik olmadan da yaşamlarını sürdürebilmenin yollarını öğrendiler.

Başak Koleji Öğrencileri Yörük Kültürünü Öğrendi
Sabah saatlerinde Yörük kahvaltısı ile başlayan etkinlikler kapsamında Başak Koleji öğrencileri, keçi sütü, zeytinyağı, incir ve çökelek ile yaptı. Öğleyin Aydın’a has yuvarlamanın ana yemek olduğu öğünde öğrenciler düğün çorbası ve yayık ayranı ile karınlarını doyurdular.

Etkinlik kapsamında okul bahçesine kurulan Yörük çadırında öğrenciler, çamaşır makinesi icat edilmeden önce ninelerinin tahta tekne içerisinde nasıl çamaşır yıkadığını, ekşi mayadan yoğurulan hamurdan nasıl bazlama ekmeği yapıldığını öğrendiler. Toprak testide soğutulup muhafaza edilen suyu, gerektiğinde aydınlatma için çırakma veya yağlı feneri kullanarak hayatın nasıl idame edilebileceğini öğrenen çocuklar televizyonlarda gördükleri yaşamı adeta yakından izleyip tanımış oldular.

“Geçmişini unutan geleceğine yön veremez”

Başak Koleji Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Güven Soylular, bir ülkenin geleceğini belirleyen en önemli unsurların başında tarih bilinci geldiğini ve geçmişini tanıyan gençleri gelecekte daha başarılı olduğunu belirterek, “Geçen yıl Aydın Günleri etkinliği başlattık. Geleneksel hale getirdiğimiz bu etkinliğin bu yıl 2.’sini düzenliyoruz. Burada amacımız, çocuklarımızı tarihten bu yana atalarımızın en zor şartlarda bile nasıl ayakta kaldığını öğretmek. Zorlu yaşam koşullarına karşı her zaman ayakta kalmayı bilen Yörüklerin yaşamını Aydın günlerinde enine boyuna ele alıp yaşantılarını baştan sona çocuklarımıza aktarmaya çalıştık. Bu etkinliklerle çocuklarımızın apartman yaşantısının etkisi altında geleneklerden uzaklaşmamasını da sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA