Bakan Zeybekci AA Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (4)

'Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında şu ana kadar 3 milyar liralık yatırımı destekledik. Elimizde stok olarak bekleyen ve bu sene sonuna kalmadan törenle belgelerini vererek başlatacağımız yaklaşık 100 milyar liralık yatırım var, hatta 103104 milyar liraya da çıkabilir' 'Gelecek hafta Başbakanımız başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunun en son sunumunu ve tartışmalarını da bitireceğiz ve kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız' 'Bizim istediğimiz, bölgesel yönetimin (IKBY) merkezi hükümetin içinde sağlıklı bir şekilde yer alması ve merkezi yönetimin koyduğu kurallara uyarak hayatını devam ettirmesiyle ilgili çözüm bulunması' '2017'de yaklaşık 15 milyar doların üzerinde sadece ihracat artışından kaynaklanan döviz giriş artışımız olacak'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında şu ana kadar 3 milyar liralık yatırımı desteklediklerini belirterek, "Elimizde stok olarak bekleyen ve bu sene sonuna kalmadan törenle belgelerini vererek başlatacağımız yaklaşık 100 milyar liralık yatırım var, hatta 103-104 milyar liraya da çıkabilir. Onlar da bitti. Gelecek hafta Başbakanımız başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunun en son sunumunu ve tartışmalarını da bitireceğiz ve kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.

Zeybekci, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen gayrimeşru referandumla ilgili tartışmalara yönelik soru üzerine Zeybekci, söz konusu referandum öncesinde Ekonomi Bakanlığı olarak muhataplarına gerekli uyarıları yaptıklarını anımsatarak, "Avrupa Birliği birlik haline gelirken, Amerika 72 milleti bir araya getirip ortak payda etrafında toplarken, sen 'ben Kürt'üm' diye ayrı devlet kurduğun anda Kürt'ü de ikiye bölerler, üçe bölerler, dörde bölerler. Arap'ı, Türkmen'i ikiye, üçe, dörde bölerler. İstedikleri de bu zaten." diye konuştu.

Zeybekci, Irak'ta "egemen devlet" sıkıntısı yaşandığını ve hükümetin fonksiyonlarını yerine getirmekle ilgili sıkıntıları bulunduğunu belirterek, "Türkiye olarak bizim muhatabımız kesinlikle merkezi hükümettir, merkezi yönetimdir. Çalışmalarımız devam ediyor. Irak'la olan ticaretimiz kesinlikle etkilenmeyecektir. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile ilgili bazı tereddütler var ama şu anda ekonomi ve ticaret olarak etkilenen bir şey yok." ifadesini kullandı.

Her türlü imkansızlık ve ihtimale karşı hazırlık yaptıklarına işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin merkezi yönetim sınırları içindeki ihracatının tamamını deniz yoluyla göndermeyi planladıklarını anlattı. Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"12 günde Suveyş Kanalı ve Kızıldeniz üzerinden Basra Limanı'na getirerek orada teslim etme üzerine çalışmamızı yaptık. Ürdün üzerinden tırlarımızın ulaşmasıyla ilgili de mutabakata vardık ama bunların hiçbirine gerek olmadan da şu anda devam ettiğimizi görüyorsunuz. İnşallah problem olmayacaktır. Aklıselim umarım galip gelir. Bizim istediğimiz, bölgesel yönetimin orada her şekliyle merkezi hükümetin içinde sağlıklı bir şekilde yer alması ve merkezi yönetimin koyduğu kurallara uyarak hayatını devam ettirmesiyle ilgili çözüm bulunması. Şu anda hayat normal seyrinde devam ediyor. Öte yandan, merkezi yönetime doğrudan bağlayabileceğimiz sınır kapıları açma çalışmaları devam ediyor."

- "İhracatımızı engelleyen her ülkeye birebir aynıyla cevap veriyoruz"

Zeybekci, ithalat artışının önlenmesine yönelik alınacak tedbirlere ilişkin soru üzerine, bu yıl sonu itibarıyla 220 milyar dolar seviyesinde ithalat rakamı öngörüldüğünü ancak geçen yıla göre miktar bazında yüzde 1-1,5 seviyesinde artış yaşandığını söyledi.

Söz konusu artışın, 2017'de dünyadaki petrol, doğalgaz, enerji, hammadde fiyatlarındaki artışla birebir örtüştüğüne dikkati çeken Zeybekci, Türkiye olarak tüketim malları üzerindeki tedbirlerinin her anlamda devam ettiğini aktardı.

Nihat Zeybekci, Türkiye'ye karşı tedbir alan, ihracatını engelleyen her ülkeye de birebir aynıyla karşılık verdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sevindirici olan şey tüketim mallarının ithalatında artış olmaması, hemen hemen sıfır seviyesinde. Artış yüzde 20 civarında ara malı ve hammaddeden geliyor. Bunlar ihracatın da artmasının sonuçları. 2017'ye bakıldığında yaklaşık 15 milyar doların üzerinde sadece ihracat artışından kaynaklanan döviz giriş artışımız olacak. 10 milyar dolar civarında turizm artışından kaynaklı net döviz giriş artışı olacak. İthalatta da 2017'de dış satım ve alım arasındaki dengemiz artıda olacak. Şu anda yapılan her yatırım ithalatı aşağı doğru çekmekle ilgili. Bunun sonuçlarını da 2018'de 2019'da hızlı şekilde almaya devam edeceğiz."

- "Türkiye'nin global devlerini yaratma projesi"

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'nin dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, sisteme ilişkin şu bilgileri verdi:

"Her şeyin konuşulabildiği, her şeyin pazarlık edilebildiği ve her şeyin bir şekilde hükümet tarafından irade olarak sağlanabildiği özel 'terzi dikimi' teşvik sistemi... Biz buna 'Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi' diyoruz. Şu ana kadar 3 milyar liralık yatırımı destekledik. Elimizde stok olarak bekleyen ve bu sene sonuna kalmadan törenle belgelerini vererek başlatacağımız yaklaşık 100 milyar liralık yatırım var, hatta 103-104 milyar liraya da çıkabilir. Onlar da bitti. Gelecek hafta içinde Başbakanımız başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bunun en son sunumunu ve tartışmalarını da bitireceğiz ve en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız. Bunlar ne? Türkiye'de cari açığımıza sebep olan 20-22 milyar dolarlık petrokimya türevleri, enerji, tarım, sağlık teknolojileri ile ilgili alanlarda 21. yüzyılı veya bu çağı ıskalamayacak teknoloji yatırımlarının yapıldığı alanlar bunlar.

Hükümetimizin almış olduğu bu yetkiden daha geniş bir yetki alınamaz artık. Çünkü her şeyi konuşabiliyorsunuz, verebiliyorsunuz, bedelsiz enerjiyi verebiliyorsunuz, yatırımın tüm faiz giderlerini karşılayabiliyorsunuz ve kişi başına brüt 20 asgari ücret maaş desteği verebilecek, dilediğiniz kadar genişlikte bir alan var. Sıfır vergi şartı koyabiliyorsunuz, arsa verebiliyorsunuz. Tüm bunlar hakikaten inanılmaz. Koruma altına alabiliyorsunuz, diyorsunuz ki 'Arkadaşlar şu alanlarda üretim yaptıktan sonra dışarıdan gelebilecek olan haksız rekabete karşı koruma garantisi veriyorum.' Şu anda bu çok başarılı inşallah yıl sonu gelmeden bu 100 milyar liralık bölümü Türkiye'de hayata geçireceğiz. Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi Türkiye'nin global devlerini yaratma projesi."

(Bitti)

Kaynak: AA