ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley: 'Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde seçimler 2018'de gerçekleştirilmezse, uluslararası toplum ve ABD hükümete destek vermez'.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde seçimler gerçekleştirilmezse ABD'nin hükümete destek vermeyeceğini belirtti.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Corneille Nangaa ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen Haley, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde seçimler 2018'de düzenlenmezse, uluslararası toplum ve ABD hükümete destek vermez." ifadesini kullandı.

Seçimin düzenlenmediği bir ülkede her gün kadınların cinsel tacize uğradığını ve çocukların silahlı gruplara katıldığını belirten Haley, "Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçimlerin 2018'de yapılması gerektiğini artık söylemeli." değerlendirmesinde bulundu.

Seçim krizi ve insan hakları ihlalleri gibi konuları yetkililerle görüşmek üzere ülkede bulunan Haley, dün de şiddet olayları nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğü ülkenin doğusundaki Kuzey Kivu'da temaslarda bulunmuştu.

Haley, Kuzey Kivu'ya bağlı Kitchanga bölgesinde bir sığınmacı kampını ziyaret ettikten sonra bölgedeki BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) personeliyle görüşmüştü.

Ülkede insan haklarının ihlal edildiğini iddia ederek her fırsatta hükümetten bu ihlallerin aydınlatılmasını talep eden Halley'in bugün ülkeden ayrılmadan önce Kabila'yla görüşmesi planlanıyor.

Halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi beklenen Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Muhalefet, Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia ederek zaman zaman gösteriler düzenliyor.
Kaynak: AA