TZOB'dan Çiftçi Borçlarının Yapılandırılması Çağrısı

TZOB Başkanı Bayraktar: 'Geçen günlerde Sayın Başbakan'a da bir vesile ile söyledim. İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık var. 17 ilimiz kuraklıktan mağdur. Muhakkak bu illerdeki üreticilerimizin borçlarının yapılandırılması lazım' 'Borçlarının ertelenmesi lazım ama birkaç yıldan beri borcu ertelenmiş olan üreticilerimizin bir defada bunu ödeme şansları olmadığı için uzun vadeye yayılmasını ve yapılandırılmasını talep ettim. Bunu takip ediyoruz. 'Torba Yasa'ya girecek' dediler, takip ediyoruz'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 3 bölgede bulunan 17 ildeki çiftçilerin kuraklıktan mağdur olduğunu belirterek, "Borçlarının ertelenmesi lazım ama birkaç yıldan beri borcu ertelenmiş olan üreticilerimizin bir defada bunu ödeme şansları olmadığı için uzun vadeye yayılmasını ve yapılandırılmasını talep ettim. Bunu takip ediyoruz. 'Torba Yasa'ya girecek' dediler, takip ediyoruz"." dedi.

Bayraktar, Bayat Ziraat Odasının hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 800'e yakın ziraat odasının yüzde 75'inin kendi hizmet binasına kavuştuğunu, odaların ciddi bir faaliyet içinde olduklarını söyledi.

Odalar tarafından bugüne kadar çiftçiler için 200 civarında Avrupa Birliği ile tarım ve kırsal kalkınma projesinin hayata geçirildiğini, alınan kaynakların çiftçilere hizmet olarak döndüğünü anlatan Bayraktar, "Fiziki şartları iyileştirmek yetmez. Önemli olan bu binaların çiftçiler için hayırlı hizmetlerde kullanılmasıdır. Bu konuda güzel işler yapılıyor." diye konuştu.

Tarımın dünyada enerji ile en stratejik ve en önemli sektörlerden biri haline geldiğine işaret eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Gelişmekte olan ülkelerin tüketim alışkanlıkları da değişti. Artık et yiyorlar, süt içiyorlar. Et demek, süt demek, ot demektir. Otunuz yoksa, yem bitkileri üretiminiz yeterli değilse, hububat üretiminiz yeterli değilse hayvancılık yapamazsınız. Hayvancılığı da geliştirmeniz çok önemli. Dünya nüfusu 2050 yılında 9,5 milyarı bulacak. Üretimimizi dünyada yüzde 60 artırmak zorundayız. Türkiye olarak böyle bir konjonktürü fırsata çevirmek zorundayız. Bulunduğumuz coğrafyada kim var? Orta Doğu var, Orta Asya, Kuzey Afrika, Rusya, Doğu Avrupa var. Bunların hepsi Türkiye'ye bakıyor. Türkiye'nin üreteceği gıdaya ihtiyaçları var. Türkiye bu açıdan fevkalede önemli bir ülke. Biz sadece ülkemizi değil, aslında bu coğrafyayı beslemeye adayız. Hedeflerimizi buna göre koymak zorundayız."

- "Borçlarının uzun vadeye yayılmasını ve yapılandırılmasını talep ettim"

Bayraktar, dün akşam bulundukları Çankırı'da havanın yağışlı olduğunu belirterek, "(Yarın Çorum'da da yağmur yağarsa açılış ne olacak?) dediler. Ben de 'Açılışı yapmayalım da şu yağmur yağsın' dedim. Kuraklık var, açılışı şemşiye altında da yaparız." ifadesini kullandı.

Çiftçilerin kuraklık nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığının altını çizen Bayraktar, "Geçen günlerde Sayın Başbakan'a da bir vesile ile söyledim. İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık var. 17 ilimiz kuraklıktan mağdur. Borçlarının ertelenmesi lazım ama birkaç yıldan beri borcu ertelenmiş olan üreticilerimizin bir defada bunu ödeme şansları olmadığı için uzun vadeye yayılmasını ve yapılandırılmasını talep ettim. Bunu takip ediyoruz. 'Torba Yasa'ya girecek' dediler, takip ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar'ın konuşmasının ardından hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak: AA