Türkiye'de Yaşayan Kadınlar 48-52 Yaş Arasında Bunu Yaşıyor

Aydın Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kadriye Uğurlu, bazı kadınların menopozun bir hastalık olarak algıladığını menopoz sürecinin alınacak bazı önlemlerle daha kolay atlatılabileceğini söyledi. Menopozun bir hastalık değil yaşamdaki olağan bir süreç olarak görülmesi gerektiğini belirten Uğurlu, “Menopoz her kadının yaşayacağı kaçınılmaz bir gerçek. Türkiye’de yaşayan kadınlarda 48-52 yaş aralığında menopoz görülür. Menopozu bir hastalık olarak görmeyin, gerekli tedbirleri alarak süreci daha kolay atlatın” dedi.

Türkiye'de Yaşayan Kadınlar 48-52 Yaş Arasında Bunu Yaşıyor
Tıpta yumurtalıkların işlevinin sona ermesi ve bunun sonucunda adet kanamasının kalıcı olarak kesilmesi anlamına gelen sürecin menopoz olarak adlandırıldığını belirten Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kadriye Uğurlu, “Yumurtalıklarda siklik hormon üretiminin azalması da psikolojik, fizyolojik ve davranışsal değişikliklere yol açabiliyor. Bu yüzden menopoz, pek çok kadın tarafından bir hastalık olarak görülüyor. Menopozu doğal bir süreç olarak görün asla hastalık olarak yorumlamayın” tavsiyesinde bulundu.

‘Türkiye’de yaşayan kadınlar 48-52 yaş arasında bunu yaşıyor”

Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 48-52 arasında yer aldığını bu süreçte erkeklerin de kadınlara anlayış ve hoşgörü ile karşılaması gerektiğini belirten Dr. Kadriye Uğurlu, “Kadının beklenen yaşam süresinin artışı sonucunda toplam yaşam süresin üçte biri gibi bir süre, postmenopozal yani menopoz sonrası dönemde geçiyor. Menopoz dönemi ise fizyolojik ve psikolojik bazı değişiklikleri beraberinde getiriyor. Menopozun kadın bedeni ve beynini önemli ölçüde etkilediğini ve kadında fiziksel, duygusal dengenin bozulmasına yol açabilir. Meydana gelişen değişimler kadının özgüvenini azaltma başta olmak üzere çeşitli olumsuzluklara sevk edebilir” diyerek bu sürecin bilinçli atlatılabileceğini söyledi.



“Eşler arası hoşgörü çok önemli”

Menopoz döneminde gerginlik, sinirlilik, sık ve kolay ağlama, uykusuzluk, konsantrasyon güçlüğü, halsizlik, isteksizlik, unutkanlık ve cinsel davranış değişiklikleri görülebildiğini bu nedenle menopoz dönemindeki kadının özellikle eşinin hoşgörüsünün çok önemli olduğunu kaydeden Uğurlu, “Bu süreci yaşayan kadınlarımız her şeyin doğal olduğunu öncelikle bilip ardından da paniğe kapılmadan hekimlerinden yardım almalıdır. İnsan yaşamı bir süreç olarak düşünüldüğünde menopoz dönemi bir hastalık değil, mutlak geçirilecek süreçlerden biridir” dedi.

Kaynak: İHA