TBMM Genel Kurulu

CHP İstanbul Milletvekili Bekaroğlu: 'İdeolojiden dış politikaya, ekonomiden tarihe kadar tüm alanları İslam'ın gölgesinde dönüştürme çabasına girdiniz. Banka ve faiz duruyor, siz buna 'kar ortaklığı, İslami banka' dediniz ve yolunuza devam ettiniz. Sizin yaptığınız özgün hiçbir şey yok' HDP İstanbul Milletvekili Doğan: 'Belediye başkanları özgür olmalı, çok kocalı olmamalıdır. Belediye başkanlarının geliş ve gidişleri yasayla bağlanmışken bugün karşılaştığımız manzarayı biraz irdelememiz gerekir'

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "İdeolojiden dış politikaya, ekonomiden tarihe kadar tüm alanları İslam'ın gölgesinde dönüştürme çabasına girdiniz. Banka ve faiz duruyor, siz buna 'kar ortaklığı, İslami banka' dediniz ve yolunuza devam ettiniz. Sizin yaptığınız özgün hiçbir şey yok." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşüldü.

Görüşmeler sırasında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, uluslararası anlaşmaların görüşülmesi nedeniyle hükümetin 15 yıllık dış politikasına ilişkin değerlendirme yapma fırsatı bulduklarını belirterek, AK Parti'nin iktidarda olduğu süre boyunca tutarlı bir dış politika yürütemediğini savundu.

Bekaroğlu, "AKP, panislamist ideolojiden, 'millici, milliyetçi İslamcılık' diye tabir edilecek yaklaşımlara evrildi. Savunmacılık psikolojisine geldiniz, dayandınız. AKP, her dönemde fırsatçı, her döneme, koşula uygun şekilde jeopolitik fırsatlar elde etmeye çalışıp, ekonomik kazanımlar elde etmeye çalışıyor. Temel bir amacınız yok, bütünüyle iktidarda kalma, iç politikayı öne çıkarma, iktidarı sürdürme pozisyonunuz var." diye konuştu.

AK Parti'nin icraatlarını her zaman "devrim, reform" adıyla sunduğunu ancak sadece isimleri, kavramları değiştirmekle yetindiğini savunan Bekaroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"İdeolojiden dış politikaya, ekonomiden tarihe kadar tüm alanları İslam'ın gölgesinde dönüştürme çabasına girdiniz. Banka ve faiz duruyor, siz buna 'kar ortaklığı, İslami banka' dediniz ve yolunuza devam ettiniz. Sizin yaptığınız özgün hiçbir şey yok."

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan da istifa eden belediye başkanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Belediye başkanlığı görevinden geldiğini anımsatan Doğan, "Belediye başkanları özgür olmalı, çok kocalı olmamalıdır. Belediye başkanlarının geliş ve gidişleri yasayla bağlanmışken bugün karşılaştığımız manzarayı biraz irdelememiz gerekir." dedi.

FETÖ operasyonları sonrasında ihraç edilen hakim ve savcılar yerine görevlendirilen yenilerinin eğitimlerinin yetersiz olduğunu öne süren Doğan, bir asliye ceza mahkemesinin gerekçeli kararını okuyarak, hakimlerin gerekçeli kararlarının yetersizliğine örnek verdi.

- CHP Grup Başkanvekilliğinde değişim

Bu arada, CHP grup başkanvekilliğine yeniden seçilen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay ile grup başkanvekilliğine yeni seçilen CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Genel Kurul salonunda tebrikleri kabul etti.

CHP Grup Başkanvekilliği görevini kendi isteğiyle bırakan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, onurla ve şerefle 3 yıldır yerine getirdiği görevini Engin Özkoç'a bırakmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. Özkoç, Altay ve Özel'e başarı dileyen Gök, görev süresi boyunca mesai yaptığı milletvekilleri ve Meclis çalışanlarına teşekkür etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, HDP Grup başkanvekilleri Ahmet Yıldırım ve Filiz Kerestecioğlu ile MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da ayrı ayrı söz alarak Levent Gök'e yaptığı çalışmalar dolayısıyla teşekkür etti, Engin Özkoç'a da yeni görevinde başarı diledi.

Genel Kurul Salonunda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da CHP Grup Başkanvekilliğine seçilen Engin Özkoç ile görevi bırakan Gök'e siyasi hayatlarında başarılar diledi. Eroğlu, "Levent Gök, kibarlığıyla 3 yıldan beri çok iyi tanıdığımız kardeşimiz. Ona da şimdiden sonraki siyasi hayatında başarılar diliyorum, hükümet olarak her türlü desteği vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da Başkanlık Divanı olarak Özkoç'a siyasi yaşamında ve grup başkanvekilliği görevinde başarı dilediklerini belirterek, "Levent Gök ile de birlikte uzun süre grup başkanvekilliği yaptık. Bizlere gösterdiğiniz sevgiye, saygıya teşekkür ederiz. Gerçekten iyi bir grup başkanvekilliği yapıyordunuz. Bundan sonraki siyasi hayatınızda üstün başarılar diliyorum, umarım en güzel yerlere gelirsiniz Sayın Gök." diye konuştu.

Öte yandan Danışma Kurulu toplantısında oy birliği sağlanamadığından Genel Kurulun onayına sunulan, MHP grubunun Hatay'ın sorunları, HDP grubunun israftan oluşan yoksulluk, CHP grubunun EGO hangarlarının yerine yapılacak proje konularındaki araştırma önergelerinin, bugün gündeme alınmasına ilişkin önerileri de ayrı ayrı görüşülerek reddedildi.
Kaynak: AA