Ombudsmana Başvurular Yaklaşık Üç Kat Arttı

Kamu Başdenetçisi Malkoç: 'Bizim için önemli olan, 15 Temmuz kahramanı, darbeyi önleyen, hukuka, anayasaya ve geleceğine sahip çıkan bu millete hizmet etmektir' 'Geçen yıl 5 bin 516 başvuru almıştık. Bu yıl onuncu ayın 15'i itibarıyla başvuru sayımız 12 bin 250 oldu, yani üç katına yaklaştı' 'Adalet ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının üzerinde çalıştığı Aile Arabuluculuk Kanunu'nun çıkmasına katkıda bulunacağız. O da çıkarsa Türkiye'nin kanayan yarası olan boşanma davalarındaki yürek burkan, vicdan sızlatan o görüntüler inşallah azalacak'

TUĞBA YARDIMCI - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvuruların arttığını belirterek, "Geçen yıl 5 bin 516 başvuru almıştık. Bu yıl onuncu ayın 15'i itibarıyla başvuru sayımız 12 bin 250 oldu, yani üç katına yaklaştı." dedi.

Ombudsman Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KDK'nın, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile verilen görev doğrultusunda, idareyle ilgili vatandaşların şikayetlerini ve taleplerini alarak bunlara çözüm bulmak için çalıştığını söyledi.

Türkiye'de kamu hizmetlerinin kalitesini yükseltmeyi, iyi yönetim ilkelerini yerleştirmeyi, insanların hak arama kültürünü yaygınlaştırmayı, hukukun daha iyi işler hale gelmesini temin etmeyi amaçladıklarını anlatan Malkoç, idarenin şeffaf ve denetlenebilir olmasının önem taşıdığını vurguladı.

Malkoç, "Bizim için önemli olan 15 Temmuz kahramanı, darbeyi önleyen, hukuka, anayasaya ve geleceğine sahip çıkan bu millete hizmet etmektir." diye konuştu.

Denetim kurumu olarak bu yöndeki çalışmaları sürdürdüklerini belirten Malkoç, bu kapsamda daha önce Antalya, Bursa ve Şanlıurfa'da, bugün ise Trabzon'da program düzenleyeceklerini anlattı.

Programlarda, vali, belediye başkanı, diğer idareciler, sivil toplum örgütü temsilcileri, kanaat önderleri ve şehir merkezindeki muhtarlarla bir araya geldiklerini kaydeden Malkoç, "Bu Türkiye'nin demokratikleşmesine, yöneticiyle yönetilenlerin bir araya gelmesine katkı sağlamaktadır. Demokratik kültürümüzün gelişmesine de bir katkıdır, hak arama kültürünü de yaygınlaştırmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

KDK'ya başvuruların arttığına da işaret eden Malkoç, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen yıl 5 bin 516 başvuru almıştık. Bu yıl onuncu ayın 15'i itibarıyla başvuru sayımız 12 bin 250 oldu, yani üç katına yaklaştı. Kurum aynı büyüklükte fiziki olarak, personel sayısı aynı ama yükümüz arttı. Bundan yüksünmüyoruz, vatandaşın derdine derman olabiliyorsak memnun oluyoruz. Kararlarımızla, icraatlarımızla, çalışmalarımızla örnek olmaya çalışıyoruz bütün kamuya."

Trabzon'dan bu yıl ekime kadar 215 başvuru aldıklarını bildiren Malkoç, "Kurumun tarihine baktığımızda, 4 yılda kentten 200 başvuru gelmişti, dolayısıyla 2017'de 4 yıldakinden fazla başvuru geldi. Herhalde bu, Trabzon'da yaptığımız tanıtım çalışmalarındandır." dedi.

- "Yargı dışı alternatif çözüm yolları arttı"

Kendilerine binlerce dosyanın geldiğini anlatan Malkoç, "Verdiğimiz kararlarla yine binlerce insanın mahkemeye gitmesini önlüyoruz. Vatandaşa faydası var, idareye faydası var, mahkemenin de yükü hafifliyor. Zaten son yıllarda Türkiye'de yargı dışı alternatif çözüm yolları arttı. Uzlaşmayla ilgili, arabuluculukla ilgili kanun çalışmaları da iyi bir noktada gidiyor." diye konuştu.

Arabuluculuk Kanunu'nun çıktığına dikkati çeken Malkoç, İş Kanunu'nda da ara buluculuğun zorunlu hale geldiğini söyledi.

Adalet ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının üzerinde çalıştığı Aile Arabuluculuk Kanunu'nun çıkmasına katkıda bulunacaklarını dile getiren Malkoç, şunları kaydetti:

"O da çıkarsa Türkiye'nin kanayan yarası olan boşanma davalarındaki yürek burkan, vicdan sızlatan o görüntüler inşallah azalacak. Boşanmadan sonra çocukların velayeti anne veya babaya kalıyor, çocuk görüşmelerinde boşanmış taraflar çocukları birbirine silah olarak kullanıyor, icra yoluyla mal teslimi gibi polisle beraber çocuklar anneden babadan alınıyor. Bunları ortadan kaldırmak için Aile Arabuluculuk Kanunu ile ilgili çalışmamız var. Bunu bakanlıklarla paylaştık. Bunu da başarabilirsek çok hayırlı hizmet yapmış olacağız."
Kaynak: AA