'Okul Servisleri Yönetmeliğine Hijyen De Eklensin'

TOBFED Genel Başkan Yardımcısı Yüksekdağ: 'Beklentimiz yeni yönetmelikte okul servislerinin temizliği ve hijyeni konusunun da yer alması ve çocuklarımızın sağlığı konusunda adımların atılmış olmasıydı. Ancak yeni yönetmelikte bu konuda herhangi bir adım atılmamış'

Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkan Yardımcısı Turgut Yüksekdağ, okul servisleri konusunda açıklanan önlemlere ilişkin yönetmeliğe "hijyen" konusunun da eklenmesi gerektiğini bildirdi.

Turgut Yüksekdağ, yaptığı yazılı açıklamada, okul servislerinde hijyen konusunun büyük önem taşıdığını belirtti. Konunun yönetmelikte yer almamasının beklentilerini karşılamadığını aktaran Yüksekdağ, "Beklentimiz yeni yönetmelikte okul servislerinin temizliği ve hijyeni konusunun da yer alması ve çocuklarımızın sağlığı konusunda adımların atılmış olmasıydı. Ancak yeni yönetmelikte bu konuda herhangi bir adım atılmamış." ifadelerini kullandı.

Yönetmeliğe ekleme yapılmasını istediklerini ifade eden Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Eğer araçlar periyodik olarak temizlenmemiş ve dezenfekte edilmemişse tam olarak bunu söyleyebiliriz. Şöyle düşünün her gün onlarca mikrop, virüs ve bakteri otomobil içine taşınıyor. Orada yerleşiyor, çoğalıyor. Özellikle kış aylarında hastalıkların çok daha yoğun olduğu dönemlerde bu ortamlarda mikropların çok daha hızla çoğalması ve çocuklara bulaşması mümkün. Bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiş olan çocuklarımızın dirençlerinin de düşük olduğunu düşündüğümüzde başta grip olmak üzere birçok hastalığa yakalanma oranı, bu sağlıksız ortamlarda çok daha yüksek olacaktır."

- "Servisler en az 3 ayda bir dezenfekte edilmeli"

Yüksekdağ, taşıtlarda yapılan temizlik sırasında kullanılan temizlik maddelerinin içeriğinde, pH seviyesinin büyük önem taşıdığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kanserojen maddeler ile yapılan temizlik işlemi yarardan çok zarar getirecektir. Bunun altını özellikle çizmemiz gerekiyor. Temizlik güvenilirliğini kanıtlamış, dünya çağındaki sertifikasyonları sağlamış ürünler ile yapılmalıdır. Temizlik yapılırken tekstil ürünlerin mutlaka vakumlanarak temizlenmesi gerekiyor. Özellikle koltuklarda vakumlama yapılmaması durumunda sünger içerisinde mikroplar kalacaktır. İyi bir temizliği, mutlaka dezenfeksiyon işlemi tamamlamalıdır. Okul servislerinin en fazla 3 aylık periyotlarda mutlaka temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekiyor. Bunun dışında okul servisi içinde karşılaşılacak özel bir durumda da zaman kaybetmeden temizlik işleminin yapılması gerekiyor."
Kaynak: AA