Nisanur İçin Öğretmenleri İşaret Dili Öğreniyor

Tokat’ta, işitme engelli Nisanur Korkmaz’la daha iyi iletişim kurmak isteyen öğretmenleri işaret dili öğrenmeye başladı.

Nisanur İçin Öğretmenleri İşaret Dili Öğreniyor
Tokat’ta Dedeli Mahallesinde ikamet eden İbrahim (48) ve Kafiye Korkmaz (47) çiftinin 3 çocuğundan en küçüğü olan Nisanur Korkmaz, doğuştan işitme engelli olarak dünyaya geldi. İlkokulu Tokat’ta okuyan Nisanur, Tokat’ta işitme engelliler ortaokulu olmadığı için eğitim ve öğretimine bir süre Amasya’da Lokman Hekim İşitme Engelliler Ortaokulunda yatılı olarak okumaya başladı.

Aile hasreti nedeniyle okula alışamayan Nisanur, Tokat’a dönerek TOKİ Orta Okulunda eğitim ve öğretim hayatına başladı.

8. sınıfa devam eden Nisanur, öğretmenlerinin işaret dili bilmemesi nedeni ile sorun yaşarken çözüm gecikmedi. Fedakar öğretmenler Nisanur için Tokat Halk Eğitim Müdürlüğüne başvurarak işaret dili eğitimi almaya başladı.

12 öğretmen haftada 4 gün ders saatlerinin bitiminde işaret dili öğreniyor.

Tokat’ta yaklaşık 4 yıldır işaret dili eğitimi veren İşitme Engelliler Eğitmeni Sema Bahar Gün, ilk defa böylesine anlamlı bir kurs verdiğini ifade ederek, “Şimdiye kadar sadece bir işitme engelli öğrenci için talepte bulunan okul olmadı. Yaklaşık 4 yıldır işaret dili eğitmenliği yapıyorum ama ilk defa bir okulda bir tane işitme engelli öğrenci için, iletişim kurabilmek için işaret dili öğrenmek isteyen öğretmenlerimi oldu. Tabi buna ben çok şaşırdım” dedi.



Nisanur ve öğretmenlerinin hayatı değişti

Sosyal Bilgiler Öğretmeni İlhan Duran, Nisanur işaret dilini bildiğini ama öğretmenlerinin bilmediği için iletişim kuramadıkları ve bu nedenle kursa katılmaya karar verdiklerini ifade ederek, “Kursumuz başladıktan sonra hem Nisanur hem biz ders içerisinde değişiklik oldu. Derse katılmaya çalışıyor. Ayrıca teneffüslerde ve diğer farlı zamanlarda bizim peşimizden ayrılmıyor iletişim kurmak için. Nisanur’un hayatında ve bizim hayatımızda çok büyük değişiklik oldu” diye konuştu.

Beden Eğitimi Öğretmeni Altan Uyanık ise okul idaresinin teşviki ile işaret dili kursuna gelmeye karar verdiklerini ifade ederek, “Ampute Milli Futbol Takımımız Avrupa şampiyonu oldu. Tarihimizde ilk defa İngiltere’ye karşı bir galibiyet ve goller atabildik. Bir insanın engelli olması başarılı olamayacağı anlamına gelmeyeceği bir kez daha ispatlamış oldu burada. Bende bu vesileyle Nisanur kızımızın bu engelini bir şekilde aşmak, en azından ona sporu sevdirebilmek, spor yaptırabilmek adına işaret dilini öğreniyorum. İnşallah kızımıza faydalı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Nisanur artık çok mutlu

Nisanur’un ağabeyi Samet Korkmaz, Tokat’ta işitme engeliler ortaokul olmadığı için Amasya’daki işitme engelliler okuluna giden kardeşinin aile hasreti nedeniyle okula devam etmediğini ifade ederek, “Bizde buradaki okula kardeşimi vermeye karar verdik. İlk başta çok mutsuzdu, iletişim kuramıyordu arkadaşlarıyla ve hocalarıyla. Sonradan hocaları kurs alınca ve arkadaşlarıyla da iletişim kurmaya başlayınca gayet mutlu ve sosyal bir şekilde hayatını sürdürüyor. Şimdi çok mutlu" dedi.

Nisanur’da öğretmenlerinin kendisi için işaret dili öğrenmeleri ve artık derslerde iletişim kurabilmekten mutlu olduğunu işaret dili ile söyledi.

Kaynak: İHA