Marmaris'te Hayalet Ağlar Temizleniyor

Ege ve Akdeniz kıyılarında denize atılan hayalet ağlar, su altındaki canlı yaşamı adeta yok ediyor. Marmaris Selimiye’de denizden 12 bin metrekare alanı kaplayacak hayalet ağ çıkarıldı.

Marmaris'te Hayalet Ağlar Temizleniyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürlüğü, su altındaki canlı ve habitata en büyük zararı veren “hayalet ağ” olarak bilinen kaybolan veya bilinçli olarak su altına atılan ağ ve misinaları temizlemek için çalışma başlattı. Proje kapsamında denizin dibinden bugüne kadar 12 bin metrekare alanı kapsayacak büyüklükte hayalet av çıkarıldı. Suyun dibine inen gönüllü dalgıçlar hayalet ağları toplamakla kalmadı, ağlara takılan ve yaşamını bu şekilde sürdürmeyi çalışan yüzlerce deniz canlısını da kafesten kurtarmayı başardı.

Çalışamalar 6 ay önce başlatıldı

Güney Ege ekosistemini korumak ve sürdürülebilir yaşam alanlarını artırmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Marmaris İlçe Müdürlüğü, tarafından 6 ay önce başlatılan ve Muğla Valiliği, Marmaris Kaymakamlığı ve Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı işbirliği ile yürütülen projenin ilk çalışması turistik Selimiye ve Bozburun Mahallesi’nde hayata geçirildi. Marmaris merkezine 60 kilometre mesafedeki Bozburun ve Selimiye’de denizde tespit edilen hayalet ağlar, gönüllü dalgıç ve teknelerin yardımıyla çıkarıldı. Projenin birinci gününde Selimiye Mahallesi açıklarında 12 bin metrekare ağ çıkarıldı. Proje çalışmasında Muğla kıyılarında deniz canlılarının kabusu haline gelen hayalet avların tamamının temizlenmesi için çalışmalar sürüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Marmaris İlçe Müdürü Nejmettin Kaya gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu projeyi uygulamaya başlamadan önce Balıkçılar ile tek tek görüştük. Muhtemelen ağların bırakıldığı yaklaşık 50 nokta belirledik. Bu noktaların hepsine defalarca profesyonel dalgıçlar kullanarak dalışlar yaptık ve 12 bin metrekare alanı kaplayacak şekilde ağlar çıkarıldı. Projemiz burada bitmiş değil, biz projemize Kasım ayında devam edeceğiz. En önemli konu şu ki; bu ağlar suyun altında insan olmadan avlanmaya devam etmektedir. Bu nedenle balık popülasyonunda azalma yaşanmaktadır. Balıkçılarımızdan isteğimiz denize ağ bırakmamalarıdır" diye konuştu.

Kaynak: İHA