Kozan Açıklaması 'Biyolojik Çeşitlilik, İnsanlar Sebebiyle Tehlike Altında'

Doğa Koruma ve Milli Parklar Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan, biyolojik çeşitliliğin, insanlar sebebiyle tehlike altında olduğunu, artan nüfus ve kontrol edilemeyen tüketim arzusunun oluşturduğu baskının, dünyanın geleceğini tehlikeye attığını söyledi.

Kozan Açıklaması 'Biyolojik Çeşitlilik, İnsanlar Sebebiyle Tehlike Altında'
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürlüğü tarafından Çankırı İlinin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda yapılan çalıştay saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Doğa Koruma ve Milli Parklar Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan 2 yıllık bir çalışmanın sonuna geldiklerini belirterek, “İlimizde 30 Ekim 2015 tarihinde başlayan Biyoçeşitlilik Envarter Çalışması 2 yıl gibi uzun bir çalışmanın sonuna gelmiş bulunmaktadır. Bu çalıştay, projenin tanıtımı ve sonuçlarının paylaşması amaçlı yapılmıştır. Çalıştay ve izleme eğitimi 2 gün sürecek olup, 2 gün boyunca sunumlar ve izleme çalışması olarak arazi çalışması yapılacaktır” dedi.



“Biyolojik çeşitlilik bizim yaşamımızdır”

Kozan, biyolojik çeşitliliğin yaşam için önemli olduğunu aktararak, “Biyolojik çeşitlilik bizim yaşamımızdır. Dünyamızda insanoğlu tek değil, diğer canlılarla birlikte yaşmak zorundadır. Dünyamızda bizimle birlikte yaşayan bütün canlıların ve bu canlıların yaşam alanlarının korunması, en çok zarar veren biz insanoğlunun temel görevidir. Biyolojik çeşitlilik, biz insanlar sebebiyle tehlike altındadır. Artan nüfus ve kontrol edilemeyen tüketim arzusunun oluşturduğu baskı, kendimizin ve gezegenimizin geleceğini tehlikeye atmaktadır. Gerek tür çeşitliliği gerekse ekosistem çeşitliliği hepimiz tarafından ifade edilen gururla sunulan zenginlimizdir” şeklinde konuştu.



Çalıştay 2 gün sürecek

2 gün sürecek çalıştayın birinci gününde Hacettepe Üniversitesi Kuş Uzmanı Eren Ada, Hacettepe Üniversitesi Damarlı (Vasküler) Bitki Uzmanı Barış Özüdoğru, Ankara Üniversitesi Damarlı (Vasküler) Bitki Uzmanı İsa Başköse, Hacettepe Üniversitesi Büyük Memeli Uzmanı Burak Akbaba, Çankırı Karatekin Üniversitesi Küçük Memeli Uzmanı Tarkan Yorulmaz, Hacettepe Üniversitesi İç Su Balıkları Uzmanı Baran Yoğurtçuoğlu, Pamukkale Üniversitesi Sürüngen Uzmanı Doğan Sözbilen, Ordu Üniversitesi Çift Yaşarlar Uzmanı Onur Candan, Hacettepe Üniversitesi Tohumsuz Bitki Uzmanı Öyküm Öztürk ve Kırıkkale Üniversitesi Omurgasız Hayvanlar Uzmanı Tarık Danışman sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumların ardından katılımcılar alan çalışması yapmak için dün Alpsarı Gölü ve çevresini, Süleymanlı mevkisini, Tüney mevkisinde izleme çalışması gerçekleştirdi.

Çalıştaya Vali Yardımcısı V. Murat Ertekin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, Kültür ve Turizm İl Müdürü M. Kemal Karatatar, TKDK İl Koordinatörü Emre Akbıyık, daire amirleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Kaynak: İHA